harsesti 1Moment deosebit în istoria comunei Hârsești! De Rusalii, localitatea a împlinit 400 de ani de la prima atestare documentară, prilej cu care autoritățile locale au organizat o serie de manifestări reunite sub egida ”Sărbătorii Călușului - Rusaliile la Hârsești”. Ca de fiecare dată, amfitrion primitor a fost primarul Ionel Moloiu, alături de cei doi prezentatori ai evenimentului, directoarea Căminului Cultural Hârsești, Loredana Costache și jurnalistul radio Constantin Pașol. 
În Duminica Moșilor de vară, terenul de sport din spatele primăriei a fost plin de oameni veniți să petreacă în zi de mare sărbătoare, iar spectacolul a fost unul pe cinste. Muzica bună, jocul fără de egal al călușarilor, surprizele pregătite și, nu în ultimul rând, focul de artificii au făcut din această zi una memorabilă. 
După cuvântul de deschidere rostit de edilul localității, sărbătoarea a început cu micii artiști locali din Hârsești. Taraful ”Doruri de câmpie” al Căminului Cultural Hârsești, compus din copii talentați care au descoperit tainele folclorului în vatra satului, a încântat publicul. Fie că a fost vorba de orgă, vioară, acordeon sau pur și simplu voce, copii au dovedit că Hârseștiul are viitor artistic strălucit. Au urmat recitaluri muzical-instrumentale și vocale oferite de Taraful de la Argeș, condus de Cătălin Iancu, Gabriela Argeșeanu, George Mărgineanu, Letiția Boroi Vișoiu, Ștefania Strejescu. Invitatul special al sărbătorii de la Hârsești a fost interpretul de muzică populară Gelu Voicu. 
Înainte de toate însă, Rusaliile la Hârsești înseamnă căluș, înseamnă patimă și datină pe Valea Cotmenei. Început de dimineață în bătăturile oamenilor, jocul popular a ajuns spre seară pe scena Căminului Cultural. Cete de călușari veniți din Mioveni, Curtea de Argeș, Costești, Călinești, Albești de Argeș, Boteni, Bogați, Popești, Bârla, Stolnici și din comunele vecine Corbu, Optași și Colonești (jud. Olt) au jucat cu energie și pasiune, arătând oamenilor încă o dată de ce călușul este unul dintre cele mai frumoase dansuri populare românești. De pe scenă nu au lipsit bineînțeles Ceata de călușari și Formația de dansuri populare ”Doruri de câmpie” a Căminului Cultural Hârsești. 
 
Cel mai votat primar din județ!
harsesti 02A fost sărbătorită și Ziua Comunei, ocazie cu care autoritățile locale au premiat un cuplu care anul acesta aniversează 50 de ani de căsătorie. Perechea longevivă a primit flori, diplomă și un premiu în bani, înmânate de primarul Ionel Moloiu și președintele Consiliului Județean, Ion Mînzînă. De altfel, edilul din Hârsești a fost la rândul său răsplătit pentru munca și realizările sale în slujba administrației publice locale, dar și felicitat pentru cel de-al patrulea mandat obținut cu un scor record pentru județul Argeș: 92% din voturile cetățenilor. Președintele CJ i-a acordat primarului Ionel Moloiu o diplomă de excelență, respectiv Trofeul Argeșului. De asemenea, din partea Asociației Cultului Eroilor ”Regina Maria”, prin profesorul Constantin Vărășcanu, primarul din Hârsești a primit o eșarfă tricoloră, în semn de prețuire a activității dedicate cinstirii memoriei eroilor din comuna Hârsești. 
La eveniment au fost prezenți numeroși reprezentanți ai administrației județene, parlamentari și primari, iar partenerul media al evenimentul a fost Radio Antena Satelor. 
”Sărbătoarea de astăzi are dublă însemnătate pentru localitatea noastră: atât Rusaliile ca și mare sărbătoare, Pogorârea Duhului Sfânt, dar și cei 400 de ani atestare documentară a localității noastre. Sărbătoarea se desfășoară sub semnul călușului, acest joc ancestral, care în comuna noastră, în gospodăriile noastre alungă duhul rău. Încercăm, an de an, să ridicăm ștacheta promovării tradițiilor și obiceiurile noastre, specifice zonei de pe Valea Cotmenei”, a spus primarul Ionel Moloiu.