Tipărire

bucura salvamontA fost promulgată legea care dă dreptul autovehiculelor Salvamont şi Salvaspeo să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase.
Ani la rând, împreună cu alți colegi deputați, la solicitarea salvamontiștilor argeșeni, am încercat să creăm o majoritate parlamentară pentru adoptarea Legii de modificare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, astfel încât autovehiculele aparţinând serviciilor publice Salvamont şi Salvaspeo să poată fi incluse în categoria celor autorizate să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase.

În acest fel, echipajele vor putea interveni mai repede în caz de urgență, iar astfel mai mulți oameni vor fi salvați în timp util în cazul producerii unor evenimente nedorite pe munte.
Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaţilor cu unanimitate de voturi - 249.
Prin actul normativ promulgat se corelează prevederile legale care nominalizează structurile Salvamont ca servicii de salvare şi urgenţă medicală, coordonate administrativ de către Consiliile judeţene şi locale, iar operaţional de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă al M.A.I., prevederi prin care acestea pot achiziţiona, deţine şi utiliza legal autospeciale de intervenţie şi ambulanţe – dotate din fabricaţie şi omologate cu mijloace de semnalizare acustică şi luminoasă - cu legislaţia care nominalizează instituţiile care au dreptul de a utiliza aceste mijloace de semnalizare pentru deplasarea în regim prioritar pe drumurile publice în situaţii de urgenţă.
Experiența ca vicepreședinte al Consiliului Județean Argeș, când am răspuns direct activitatea Serviciului Public de Salvamont, m-a ajutat să le înțeleg efortul și să respect salvamontiștii.
Ca parlamentar, am susținut în calitate de inițiator proiectul de lege privind câinii salvamontiști care contribuie la salvarea cât mai multor vieți omenești.
Prin amendamentul pe care l-am depus asupra proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2023 - care a fost adoptat - prin care se alocă fonduri în vederea reabilitării Bazei de salvare montană Cota 2000 de pe Transfăgărășan.
Argeșul are cei mai înalți munți din țară, dar și cea mai întinsă zonă montană din România, așa încât are nevoie de un Serviciu de Salvamont puternic și eficient.
Iubesc muntele, iubesc mișcarea și cred că salvamontiștii sunt un frumos model de viață și îngeri care ne poartă de grijă atunci când explorăm frumusețea sălbatică a munților României!

Simona Bucura-Oprescu, deputat PSD de Argeș