Tipărire

cosestiNicolae Pană, edilul șef din Coșești, supune atenției o problemă cu care se confruntă în ultima vreme toate administrațiile locale: creșterea de pe o zi pe alta a prețurilor la materialele de construcții pune serios în pericol mersul investițiilor publice. Confruntați cu aceste creșteri necontrolate, antreprenorii refuză să se apuce de lucrări deja contractate, ori nu se mai prezintă la licitațiile organizate pentru realizarea de noi investiții de interes public.

„Dacă factorii decizionali la nivel de Guvern nu reușesc să stabilizeze piața din punct de vedere al evoluției prețurilor materialelor de construcții, acest fapt ne va afecta la fel de tare ca și pandemia. În condițiile în care, de la o săptămână la alta se înregistrează creșteri spectaculoase de prețuri în acest sector, firmele vor refuza să mai participe la licitații care vizează obiective de investiții publice. Sunt deja antreprenori care au câștigat astfel de licitații, însă refuză să dea drumuri la lucrări, tocmai pentru că se confruntă cu aceste creșteri de prețuri. Iar în cazul investițiilor derulate cu fonduri de la bugetul local cele mai multe administrații publice din mediul rural nu-și permit suplimentarea devizul inițial. Există, într-adevăr, cadru legal pentru a ajusta valoarea devizului, dar de unde să luăm acești bani? Vom fi obligați, practic, să restrângem numărul investițiilor la jumătate!”, spune primarul din Coșești.

Co-finanțări pentru cinci obiective
Administrația din Coșești a primit de la Consiliul Județean suma totală de 500.000 de lei, bani ce vor fi folosiți pentru co-finanțarea unor obiective de investiții susținute în cea mai mare parte de la bugetul local. Este vorba de realizarea unui teren de sport cu gazon artificial și nocturnă în satul de reședință, de lucrări de regularizare și amenajare gârlă în zona satului Petrești, punctul “La Roșu” - tronson 2, extinderea iluminatului public pe DC 288 A și DC 228 B, lucrări de termoizolare la Școala Leicești și de asfaltarea străzii DC1 Lăpușani. „Exclusiv cu fonduri de la bugetul local vom mai asfalta încă trei străzi anul acesta și vom realiza proiectarea pentru a reabilita alte șase căi rutiere”, anunță edilul din Coșești.