Tipărire

valea iasului primarAdministrația comunei Valea Iașului a pregătit o mulțime de proiecte în vederea accesării finanțărilor prin programul național de investiții lansat de Guvern. Astfel, în cadrul Programului ”Anghel Saligny”, Primăria Valea Iașului va înscrie proiecte pentru alimentare cu apă, canalizare, lucrări de asfaltare și extinderea rețelei de gaze, practic pentru toate componentele programului. ”Avem 10 proiecte pentru asfaltarea a 10 drumuri din comună, avem certificatele de urbanism, toate documentațiile sunt puse la punct. Alte două proiecte sunt pentru extindere canalizare, la Cerbureni, Mustățești și Valea Uleului, extinderi în lungime de 4,8 km. Și aici avem avizele luate, totul este pregătit pentru depunerea cererii de finanțare. Avem proiect și pentru realizarea unor extinderi la rețeaua de apă, însumat cam vreo 3,2 km de rețea, plus executarea unor foraje pentru suplimentarea sursei. Vom depune un proiect și pentru extinderea rețelei de gaze”, declară primarul Cristian Enescu.

În scurt timp vor începe lucrările la cele trei foraje de apă pentru care autoritățile din Valea Iașului au obținut finanțare de la Consiliul Județean. Un puț va fi forat în satul Cerbureni, iar alte două în satul Valea Uleului. De asemenea, în această perioadă, în localitate continuă lucrările de extindere a rețelei de canalizare.

Pod peste Valea Bădilii
Autoritățile locale au în atenție în această perioadă și realizarea documentației pentru construcția unui pod în satul Borovinești, peste Valea Bădilii, pe strada Gorgan. Solicitarea de finanțare a proiectului a fost depusă anterior la CNI, însă este nevoie de completarea documentației cu noi acte. Studiile geo și topo pentru construcția podului au fost realizate, așadar imediat după aprobarea finanțării se va da drumului lucrărilor. Totodată, conducerea Primăriei Valea Iașului intenționează să depună un proiect pentru creșterea eficienței energetice la clădirea primăriei. Proiectul ar urma să fie depus la Agenția Fondului pentru Mediu și vizează schimbarea acoperișului, anveloparea termică a clădirii, schimbarea instalației de încălzire.

Urșii coboară tot mai des în gospodării
Urșii care coboară tot mai des în gospodării pun mari probleme și în comuna Valea Iașului. Nu mai puțin de șapte gospodării din satele Ungureni și Valea Iașului au fost atacate de urși în ultima perioadă. S-au înregistrat pagube materiale, dar urșii au și omorât mai multe oi. Autoritățile locale au informat instituțiile județene cu privire la aceste situații, iar o comisie a Instituției Prefectului a evaluat pagubele la fața locului. Urmează să se stabilească ce măsuri vor fi luate.