Tipărire

Marius NicolaescuInginerul silvic Marius Nicolaescu, vicepreședinte al Consiliului Județean Argeș, afirmă că problemele din silvicultură sunt mari, iar guvernanții au o mare vină. Marius Nicolaescu susține, astfel, demersul de protest inițiat astăzi de către sindicaliștii din sistemul silvic. "Iată că tot mai multe categorii profesionale își arată nemulțumirea față de modul dezastruos în care este guvernată țara! După personalul sanitar, polițiști, transportatori, fermieri, angajați din HoReCa etc, și Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva (FSSS) organizează astăzi pichetarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP). Este un protest care are și valoare de simbol, deoarece mâine sărbătorim și Ziua Pământului.

Printre cele mai importante revendicări ale silvicultorilor se numără acordarea alocațiilor legale pentru susținerea administrării fondului forestier proprietate publică a statului și proprietate privată, administrării ariilor naturale protejate, susținerii activităților de împăduriri, precum și pentru menținerea locurilor de muncă la Regia Națională a Pădurilor - Romsilva.
Este urgentă și dotarea cât mai urgentă a personalului silvic cu atribuții de pază a fondului forestier cu armament de serviciu, cu uniformă de serviciu, cu mijloace de apărare, de intervenție și de deplasare, conform prevederilor Statutului personalului silvic și ale Codului Silvic. Protecția pădurilor nu se poate face cu mâinile goale!
Nu în ultimul rând, trebuie să fie cât mai repede puse în aplicare prevederile Legii nr. 234/2019 de modificare și completare a Statutului personalului silvic, act normativ care a creat baza legală necesară pentru redarea demnității profesiei de silvicultor, pentru întărirea autorității silvicultorilor în exercitarea atribuțiilor de serviciu, pentru asigurarea dotărilor necesare desfășurării activității personalului silvic în teren, pentru includerea în categoria locurilor de muncă în condiții speciale a anumitor activități din silvicultură și pentru asigurarea unor condiții decente de muncă și de salarizare a personalului silvic.
În plus, este necesară adaptarea sistemului de urmărire a materialului lemnos SUMAL la necesitățile reale ale sectorului silvic din România, pentru evitarea blocajelor în activitatea administratorilor de păduri și a operatorilor economici.", declară Marius Nicolaescu.