Tipărire

cosesti 3Festivalul Țuicii de la Coșești este una dintre sărbătorile brand ale județului, devenită cunoscută nu doar prin longevitate, ci mai ales prin amploare și specific. Valea Păcurarului, unde se desfășoară evenimentul de mulți ani ani, o zonă mirifică din punct de vedere al peisajului, oferă cadrul propice unei manifestări desprinse parcă din poveste. Povestea istoriei unei comunități ancorate în tradiție, dar care, de la an la an, prin grija autorităților locale, duce obiceiurile strămoșești nealterate în sfera modernismului.
La Coșești, ”vechiul” reprezentând păstrarea meșteșugurilor - faimosul dogărit, intră în ”nou”, în prezent, conferindu-i stabilitate, rădăcini, seva sănătoasă a unor oameni care neuitând cultura istorică a locului, reprezintă ei înșiși un simbol de românitate. De aceea, la ediția din acest an, în ciuda vremii ploioase, specifice toamnei, la sărbătoarea belșugului roadelor de la Coșești, ce se transformă în licoarea neamului - țuica - au fost prezenți mii de participanți: localnici și turiști. Oficialitățile – reprezentanții instituțiilor județene - Prefectura și Consiliul Județean, parlamentari și directori ai instituțiilor descentralizate, au fost prezente în număr la fel de mare, pentru a onora comunitate.

Primarul Nicolae Pană a primit, din partea Consiliului Județean Trofeul Argeșului, distincție oferită în semn de prețuire și recunoștință pentru implicarea în dezvoltarea comunei.
”Vă felicit pentru că aveți un primar care zi de zi luptă pentru ca dumneavoastră să aveți un trai mai bun. Investițiile din localitate, din ultima perioadă și cele care vor urma dovedesc acest lucru. Vreau să știți că administrativ îi suntem alături și sprijinim orice demers și proiect. Va fi o reabilitare și extindere de amploare a sistemului de apă, sunt lucrări importante în școli, în modernizarea infrastructurii rutiere. Împreună facem ca lucrurile să se așeze pe făgașul dorit, pentru cetățenii acestei frumoase localități”, a declarat Dan Manu, președintele CJ Argeș.
cosesti 1”Festivalul Țuicii este o sărbătoare de suflet a acestei zone. Ea reprezintă prin tot ceea ce cuprinde - târgul cu produse tradiționale, de la bucate alese - dulcețuri, zacuscă, fructe și legume, tot ceea ce oferă pământul, până la obiecte artizanale, butoaie, țesături, olărit etc, care dovedesc măiestria și talentul localnicilor. Țuica, desigur, este vedeta festivalului, iar țuica de Coșești - un brand național care, cu feluritele arome, în funcție secretele de fabricare și de tipul de butoi, de vechime și gust, fiind chintesența diversității pe care tradiția o îmbracă aici, la noi”, a declarat primarul Nicolae Pană.
Primăria și Consiliul Local au acordat diplome de fidelitate cuplurilor de au împlinit 50 de ani de căsnicie, dar și tinerilor. Nu a lipsit renumitul concurs de degustare a țuicii, iar muzica de calitate a întregit atmosfera de serbare câmpenească, a recoltei, a bogăției spirituale a acestor locuri.