Tipărire

72Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a propus în Comisia pentru Agricultură a Camerei Deputaților, încheierea unui acord politic pe următorii şapte ani pentru refacerea irigaţiilor. Guvernul ar trebui să aloce 145 de milioane de euro, în fiecare an, pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigații. După șapte ani, ministrul Agriculturii plănuiește să fie irigate 1,5 milioane ha. O suprafață de zece ori mai mare decât cea irigată anul acesta.

“Să încheiem un acord politic pe următorii 7 ani, astfel încât să finanțăm reabilitarea infrastructurii secundare din zona de irigații. Noi am făcut ce puteam face în condițiile de care am dispus. Avem cel mai amplu program de irigații, care a existat din 1989 până-n prezent, aproape 600 de milioane de euro care au început să fie investite din anul 2012 până-n momentul de față și vor continua în perioada următoare. Mai avem nevoie de un miliard de euro pentru reabilitarea infrastructurii principale. Noi facem primul pas. Dincolo de reabilitarea totală a infrastructurii secundare, în anul 2016 vom prinde în bugetul Ministerului Agriculturii  o sumă  pentru Administrația Națională a Îmbunătățirilor Funciare (ANIF) astfel încât să se investească și în reabilitarea infrastructurii principale, cea care este în proprietatea statului. Sper că partidele care vor urma la conducere să continue acest program de irigații.”, a declarat Constantin.
Cele 600 de milioane de euro despre care vorbește ministrul Agriculturii provin din fonduri europene. 128 de milioane de euro au fost deja investite în proporție de 75% în infrastructura secundară de irigații, iar 218 milioane de euro sunt disponibile pentru fermierii care vor să acceseze bani europeni pentru proiecte de irigații.
„În 2016, vor mai fi alte 217 milioane de euro pentru infrastructura secundară. Iar din anul 2016 pentru infrastructura principală punem separat din bugetul Ministerului Agriculturii 145 de milioane de euro. Cred că e nevoie de un acord politic pentru că nu putem ca, într-un singur an, să reabilităm toată infrastructura. Avem nevoie de 7 ani consecutivi cu aceeași sumă”, spune ministrul.
După cum explică Daniel Constantin, în România se pot iriga, în acest moment, 700.000 ha. “Fermierii au semnat cu Administrația Națională a Îmbunătățirilor Funciare contracte pentru 300.000 ha și au irigat în jur de 150.000 – 160.000 ha. Motivele sunt multiple. În primul rând, avem costuri foarte mari chiar dacă infrastructura secundară este reabilitată, cea principală nu este. Și acolo sunt pierderi. Pe de altă parte, nu sunt suficiente echipamente la fermieri dintr-un motiv foarte simplu: din anul 2004 statul nu a mai investit în sistemul de irigații. Chiar dacă am dus apa gratuit, fermierii nu au irigat pentru că nu au echipamente.”
Pe de altă parte, Nini Săpunaru (PNL), președintele Comisiei pentru Agricultură, opinează pentru un pact pentru agricultură sub patronajul președintelui Klaus Iohannis: “Un plan compact pe agricultură nu înseamnă doar un plan pe investiţiile în irigaţii, ci şi o înţelegere la cine finanţează agricultura, cine o garantează. Ne aşteptăm la o perioadă de boom, dar vine o perioadă de recesiune în faţă şi în agricultură nu mai putem aştepta la Doamne-Doamne să vină ploaia. Sub patronajul preşedinţiei poate fi gândit un asemenea acord, dar nu doar un acord pentru irigaţii, ci cu referire la tot ce înseamnă agricultura. Trebuie un pact politic pe 10-15 ani, nu pe şapte ani”, a spus Săpunaru.

Irigații cu apa din pânza freatică
În acest moment, este interzisă folosirea apei din pânza freatică. Ministrul Agriculturii și-a propus să discute cu ministrul Mediului dacă există posibilitatea să fie utilizată și această resursă. “Să vedem ce perspective există, dacă se pot identifica anumite zone în care se poate folosi ca sursă”, spune Constantin.
Aproape 900 de mii de hectare din suprafața agricolă totală a României au fost afectate de seceta prelungită din acest an, până la data de 5 august, potrivit Ministerului Agriculturii. Seceta a afectat aproximativ 7-8% din suprafața totală de teren cultivată, care este de aproximativ 9,4 milioane ha.
Culturile însămânțate în toamna anului trecut. pentru care s-a încheiat campania de recoltat, nu au avut pierderi foarte mari din cauza secetei, susține ministrul Daniel Constantin, adăugând că producția totală de grâu este chiar "ușor mai bună" decât în 2014.
Precipitațiile din a doua jumătate a lunii august au determinat o îmbunătățire a rezervei de apă în solul agricol, astfel încât lucrările de însămânțare la culturile de rapiță și orz se vor efectua, în general, în bune condiții, estimează specialiștii.