În perioada 23 - 28 august 2020 a avut loc sesiunea extraordinară a Adunării generale a Asociației Comunelor din România (ACoR), la Complexul Phoenicia Blue View (Amfiteatru-Belvedere-Panoramic), din stațiunea Olimp, județul Constanța. În cadrul evenimentului au fost abordate o serie de probleme cu care se confruntă comunele din România și, implicit, autoritățile administrației publice locale ale acestora, ca urmare a unor sincope în procesul de descentralizare, precum și a unei accentuate diminuări a capacității administrative a autorităților administrației publice locale.
De asemenea, au fost dezbătute subiecte ce vizează activitățile Asociației Comunelor din România (ACoR), precum activitatea de audit public intern prin cooperare desfășurată la nivelul filialelor județene ale ACoR, analiza activității filialelor județene ale ACoR în contextul organizării alegerilor locale de anul acesta și alte aspecte de natură statutară.
Evenimentul a debutat cu o serie de discuții privind desfășurarea alegerilor locale din luna septembrie a.c., prin prisma organizării alegerilor pentru organele de conducere ale Asociației Comunelor din România.
O serie de soluții IT adaptate nevoilor actuale, care vizează facilitarea procesului de digitalizare a sistemului educațional preuniversitar din România au fost prezentate în cadrul sesiunii extraordinare a Adunării generale.
Pentru începerea în bune condiții a noului an școlar în contextul actual, a avut loc o întâlnire/videoconferință a Grupului de lucru interministerial cu structurile asociative, pe tema începerii noului an școlar, la care au fost prezenți reprezentanți ai Guvernului, secretari de stat și reprezentanți ai comunelor din România.
În urma discuțiilor, președintele ACoR a solicitat doamnei vicepremier Raluca TURCAN stabilirea unei întâlniri de lucru, la care să participe o delegație a ACoR, având drept scop alocarea resurselor financiare pentru achiziționarea de tablete și echipamente de protecție medicală necesare elevilor și profesorilor, precum și identificarea altor măsuri care vizează asigurarea în bune condiții a activităților didactice.
Totodată, în cadrul lucrărilor Adunării generale a Asociației Comunelor din România în sesiune extraordinară, a avut loc dialogul interactiv dintre reprezentanții ACoR și dr. Mohammad MURAD, cu tema „Turismul – factor de dezvoltare a colectivității locale”. Au fost evidențiate beneficiile pe care le pot avea comunitățile din proiectele de parteneriat public-privat în domeniul turismului.
Viitoarea sesiune extraordinară a Adunării generale a Asociației Comunelor din România, având drept scop alegerea organelor de conducere ale Asociației, a fost planificată a se desfășura în luna noiembrie a.c., după alegerile locale, conform prevederilor Statutului ACoR.