dgaspcÎn cadrul unei conferințe de presă organizate la Căminul Cultural Bârseștii de Jos din comuna Tigveni, Direcția de Asistență Socială și Protecție a Copilului Argeș a lansat două proiecte cu finanțare europeană ce vor fi demarate în localitate. Este vorba de ”Complex de 4 locuințe protejate și Centru de zi în satul Bălilești și Complex de 4 locuințe Protejate și Centru de Zi în satul Bârseștii de Jos. Proiectele sunt cofinanțate din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional 2014-2020.

”Proiectele fac parte dintr-o inițiativă mai complexă la nivelul județului Argeș, prevăzută în strategia de dezvoltare a serviciilor sociale, care urmărește abordarea unor soluții de reformă. Ideea de bază este dezvoltarea de servicii alternative de sprijin pentru viața independentă și integrare în comunitate în scopul creșterii calității vieții persoanelor cu dizabilități, prin asigurarea unor condiții decente de viață într-un mediu de tip familial. Concret, beneficiarii proiectelor noastre - o parte dintre cei instituționalizați în centrul social de la Tigveni vor fi aduși în aceste locuințe Protejate și vor beneficia de serviciile din centrele de zi pe care le vom înființa, viața lor apropiindu-se pe cât posibil de o viață normală, în scopul creșterii independenței acestora și de ce nu, a redare a lor comunității. Cercetările în domeniu spun că peste 95% din persoanele cu dizabilități trăiesc în cadrul familiilor și nu în centrele speciale. Aceste proiecte înseamnă reorientarea serviciilor către comunitate, deoarece și aceste persoane vor beneficia de serviciile Centrelor de Zi, ridicând ”povara” zilnică a familiilor ce au o asemenea persoană. Mai mult, din motive financiare de regulă, aceste persoane nu puteau beneficia de recuperare și reintegrare, iar aceste proiecte vin exact pentru a acoperi acest deficit”, a declarat directorul DGASPC Argeș, Adrian Macovei.
În total, în cele 8 locuințe protejate ce vor fi înființate în satele Bălilești, respectiv Bârseștii de Jos, vor fi mutate 32, respectiv 33 de persoane cu dizabilități din cadrul CITO Tigveni. Criteriile de selecție pentru cele 65 de persoane au fost gradul de dependență scăzut și potențialul crescut de integrare în viața comunității. În afară de faptul că vor locui în case foarte apropiate de un mediu normal, unde vor beneficia de cazare și masă, informare, consiliere, asistență medicală, vor beneficia de serviciile centrelor de zi înființate: servicii de integrare socială, formarea și dezvoltarea abilităților manuale, recuperare, reabilitare funcțională, integrare socială și socializare, consiliere socială, integrare profesională, asistență medicală, socializare. În plus, de serviciile din centrele de zi vor beneficia și alte 8, respectiv 7 persoane adulte cu dizabilități, neinstituționalizate, din satele respective și zonele limitrofe, care sunt în grija familiei sau trăiesc independent.
”Am terminat cu perioada în care cei care au anumite dizabilități sunt izolați. Trebuie să îi protejăm, să îi reintegrăm. Este foarte greu chiar și pentru un specialist să diferențiem ce înseamnă dizabilitate, handicap, infirmitate, invaliditate. Care este linia de demarcație? Și atunci, rolul acestor centre noi, care sunt de perspectivă, este acela de a descentraliza custodia, serviciile  medico-sociale, în așa fel încât să aibă acces la ele cât mai multe persoane care sunt în nevoia de a fi ajutate. Ceea ce este la fel de important, este faptul că din punct de vedere al personalului existent la momentul de față în centrul de la Tigveni, toți se vor regăsi, ca  loc de muncă, în viitoarele structuri - locuințele protejate și centrele de zi.  Desigur, în funcție de nevoi, pe parcurs se pot înființa în aceste centre servici noi și diversificate, care se vor afla într-o permanentă dinamică menită să satisfacă cu o acuratețe ridicată cererea.”, a declarat președintele Consiliului Județean, Dan Manu.
”Beneficiarii indirecți ai proiectului sunt, așadar, membri familiilor persoanelor cu dizabilități, angajații celor 8 locuințe protejate și ai Centrelor de zi, precum și comunitatea în care se vor înființa aceste  servicii. Aceste investiții sunt salutare din punct de vedere al serviciilor oferite și al potențialului de diversificare al acestora pe parcurs, așa cum s-a spus.  Primăria și Consiliul Local Tigveni sunt practic parteneri în aceste proiecte, punând la dispoziție două clădiri - vechi fostul sediu de Primărie și o școală dezafectată, precum și terenul pe care se vor construi locuințele de tip protejat. Sunt, așadar, investiții benefice nu doar pentru comuna noastră, ci pentru întreaga zonă.”, a declarat primarul comunei Tigveni, Dumitru Slătineanu.