vultureni 2În data de 20 mai, în Duminica a VII-a după Paști, biserica parohiei Vultureni, Protopopiatul Cluj I, a fost resfințită prin slujba oficiată de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
Ocrotită de „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, biserica a fost renovată în ultima perioadă, atât în interior cât și-n exterior. Dintr-un inventar al bisericii, aflăm că biserica a fost edificată din piatră în anul 1822 pe cheltuiala episcopului Ioan Bob. Are o lungime de 21 m, o lățime de 7 m, o înălțime de 8 m și două uși. Biserica a fost acoperită cu șindrilă, iar turnul ajungea până la înălțimea de 50 m, fiind și el construit din piatră și acoperit cu șindrilă. Unul din clopote era din anul 1794 și avea 32 kg (Arhiva bisericii Vultureni).

Părintele paroh Vlad Ciceo, instalat la 18 octombrie 2015, a fost ridicat de părintele Mitropolit în rangul de iconom pentru merite deosebite, pastorale, misionare și administrative, cu dreptul de a purta brâu roșu.
„Mărturisesc aici că nu de puține ori m-am gândit în sine că povara jugului pe care împreună cu acești vrednici credincioși am luat-o atunci când am purces la restaurarea și înfrumusețarea acestei sfinte biserici o să mă îngenuncheze. Însă sfatul cald și îmbărbătarea primite de la Înalt Presfinția sa mi-au dat înțelepciune, multă putere, spor în rugăciune, reușind să depășesc momentele grele întâmpinate pe parcursul celor aproximativ trei ani de când am fost primit de acești enoriași în mijlocul lor. Comunitatea nu este foarte mare, dar are credincioși ostenitori și săritori pentru nevoile bisericii, darnici și plini de bunăvoință.
Aduc mulțumiri Consiliului parohial pentru devotamentul dăruit în implicarea, susținerea și rânduiala administrativă a bisericii, precum și pentru răspunsul dat la toate solicitările avute la îndeplinirea îndatoririlor. Munca dv. nu se oprește aici, mai avem multe de făcut. De asemenea, mulțumesc Comitetului de femei și vultureni 1Corului din parohie. Mulțumesc Consiliului Local al comunei și personal domnului primar, care a fost alături de biserică și de nevoile ei ori de câte ori a fost nevoie.
Nimic din ceea ce am dat nu e din al meu, căci nimic din ceea ce am nu e ceva pe care să nu-l fi primit. Tot ce am de la Dumnezeu este și, dăruind azi, voi dobândi comori în ceruri, acolo unde numai faptele bune vor ridica talerul judecății de apoi. Oricât de frumoasă este biserica, frumusețea ei se împlinește numai atunci când este plină de credincioși,” a spus părintele paroh.
Primarului comunei Vultureni, domnul Eugen Mureșan, i-a fost oferită distincția „Ordinul Sfinților Martiri Năsăudeni”. Ordinul „Sfântul Pahomie de la Gledin” a fost oferit domnilor Florin Tecar și Cristian Mureșan, pentru implicarea deosebită în renovarea lăcașului de cult. Mitropolitul Clujului a oferit diplome de aleasă cinstire membrilor Consiliului Parohial și cântărețului bisericii, teologul Cătălin Bărăian.
În cuvântul său, IPS Andrei a ținut să sublinieze ce ne lipsește acum, la O Sută de Ani de la Marea Unire:
„Intitulez predica mea simplu: Unirea. Biserica pe care Domnul Hristos a lăsat-o pe pământ propovăduiește unitatea, unirea. Lucrarea de mântuire a Domnului nostru Iisus Hristos nu s-a încheiat prin vestirea evangheliei sau prin binefacerile minunilor, prin patimile crucii, prin învierea din morți și înălțarea la ceruri. Misiunea Lui continuă; se organizează și se permanentizează în biserică, în așezământul sfânt instituit de el, cu menirea de a păstra depozitul revelației divine, de a propaga creștinismul peste tot pământul, de a conduce lumea înspre a ajunge în eternitatea fericită. Mare dar este darul unității. Mai mult decât atât, dacă creștinătatea ar fi unită, tare credibil ar fi mesajul evangheliei pentru cei care n-au încă viață religioasă și pentru cei care nu cred.
Anul în care ne aflăm este unul special, fiind anul în care aniversăm un secol de la Marea Unire. E normal să ne aducem aminte de anul acela binecuvântat de Dumnezeu și astral pentru noi, românii, atunci când România a fost mai mare decât oricând. Unirea politică s-a putut realiza având la temelie unitatea de credință, religioasă a românilor. Multele dezbinări s-au produs de atunci încoace; atunci românii erau cam unitari din punct de vedere religios; toți aveau aceeași credință și spiritualitate, care i-a stimulat. Câți bărbați de seamă nu s-au luptat pentru unitate pentru Marea Unire. Primul pas l-a făcut Basarabia, care deocamdată nu e cu noi.
Noi, creștinii, am fi tare bucuroși de unitatea creștinilor din toată lumea. Însă nu toți oamenii se bucură, așa cum nu toți oamenii savurau marea realizare ce s-a făcut la 1 decembrie 1918; și pe atunci erau oameni mercantili, preocupați de interesele lor materiale, de patimile lor. Tot așa și în anul acesta jubiliar: o mână de sufletiști se bucură aducându-și aminte de Marea Unire, însă foarte mulți oameni sunt indiferenți, având preocupările lor. Domnul Hristos adună, unește, dar diavolul îi dezbină pe oameni și pe motive politice, și pe motive confesionale, dar și pe multe alte motive. Noi, care ne punem cât de cât problema religioasă, ar trebui să fim misionarii dorinței Domnului Iisus Hristos ca toți să fie Una.”