jucu 2Ajuns la cea de a XXIV-a ediție, târgul AGRARIA a avut loc anul acesta în perioada 19 - 22 aprilie  în localitatea Jucu. AGRARIA este un important loc de întâlnire pentru fermieri, specialiști, manageri și autorități din domeniul agriculturii. În 19 aprilie, s-a desfășurat festivitatea de deschidere a acestei ediții. Dintre vorbitori, domnul Ioan Aurel Cherecheș, prefect al județului Cluj: „Vreau să felicit organizatorii și în special pe doamna Corina Mareș pentru ceea ce a reușit să facă în Cluj cu această expoziție, care a ajuns la nivel înalt, fiind a doua cea mai mare din țară și cea mai mare din zona noastră. Îi asigur pe organizatori de tot sprijinul instituției pe care o conduc; la fel, toate celelalte instituții ale statului își vor da concursul ca lucrurile să meargă cât se poate de bine.

Sunt zootehnist de meserie și sunt mândru de acest lucru. Țin să remarc faptul că în sfârșit în acest an avem o parte zootehnică a expoziției extrem de bine pusă la punct. Anul trecut a fost un început frumos, iar anul acesta văd o dezvoltare extraordinară. Asta nu înseamnă că trebuie să ne culcăm pe lauri, ci s-o dezvoltăm în continuare. Am observat multe exemplare frumoase de bovine din mai multe rase. Menționez că nu doar bovinele sunt sprijinite. Sunt mai multe programe guvernamentale care sprijină dezvoltarea zootehniei. Ovinele, de asemenea, sunt foarte bine reprezentate. Ne mândrim că putem spune să suntem patria Țurcanei. Domnul ministru Petre Daea s-a implicat în mod exemplar în sprijinirea creșterii ovinelor în general, și în special a raselor românești; la fel și în creșterea suinelor, atât pe Mangalița cât și pe Bazna.
Închei prin a vă asigura din nou de tot sprijinul instituției Prefectului Județului Cluj în toate activitățile dumneavoastră.”
Domnul Ivan Ilarie, consilierul ministrului Petre Daea, a rememorat cu drag și emoție începuturile târgului Agraria: „Acum vreo douăzeci și patru de ani și mai înainte noi făceam altfel de expoziții: legam niște vaci la un car, aduceam trei-patru tractoare, trei ovine și nelipsitele tonete cu mici, grătare și bere. De atunci lucrurile au evoluat extraordinar, iar această expoziție a schimbat lucrurile în bine, încercând în primul rând să găsească și să dezvolte bucuria de a fi proprietar, de a avea animale frumoase și a le aduce la expoziție, bucuria de a prezenta utilajele de agricultură, industrie alimentară, produsele agro-alimentare. Aceste lucruri fac din această expoziție o sărbătoare în primul rând a participanților și în al doilea rând a vizitatorilor. Anul trecut auzeam un pici de vreo patru-cinci ani strigând după bunicu-său, după ce a auzit o vacă mugind: „Bunicule, hai repede să vezi cum sună vaca asta!” Recomand bunicilor care n-au rădăcini la țară să-și aducă nepoții să vadă animalele noastre. Vă asigur de tot sprijinul ministrului agriculturii, care încearcă să facă o reglementare care să permită o dezvoltare corectă a sectorului agro-alimentar. Să dea Dumnezeu să fie cât mai multe acte comerciale și cât mai mulți dintre dumneavoastră să plece bucuroși de la acest eveniment.”
Publicăm integral discursul primarului comunei Jucu, domnul Valentin Dorel Pojar, din deschiderea târgului Agraria 2018:
jucu 1„Sunt onorat să particip la deschiderea acestei expoziții și doresc, în calitate de reprezentant al comunității locale, să mulțumesc organizatorului, partenerilor și colaboratorilor acestuia, pentru faptul că, de câțiva ani, au ales localitatea noastră ca loc de desfășurare a acestui important eveniment. Mulțumesc de asemenea expozanților care participă la această a XXIV-a ediție, care se arată a fi una de succes, prin calitatea și numărul participanților și le spun ,,Bun venit în comuna Jucu”.
Agraria și-a dobândit o binemeritată apreciere în rândul fermierilor, managerilor, specialiștilor și autorităților din agricultură, precum și din partea publicului larg de vizitatori, iar comuna Jucu a beneficiat de o bună promovare prin găzduirea evenimentului. Constatăm că an de an la această manifestare participă tot mai mulți expozanți din țară și străinătate, demonstrând astfel importanța agriculturii ca ramură a economiei locale și naționale. Pentru următoarele zile această expoziție și în același timp comuna Jucu vor reprezenta punctele de atracție din Transilvania, vor focaliza atenția și interesul a mii de vizitatori interesați de noile tehnologii și mașini agricole utilizate în exploatațiile moderne, de animalele din rase superioare și soiuri de plante care garantează producții record. Aici vor comunica direct, vor schimba informații și opinii fermieri cu mare experiență din țară și străinătate, se va relaționa în domeniul economic și al afacerilor, iar toate acestea se vor reflecta în viitoarele contracte și parteneriate.
Doresc mult succes acestui eveniment cu totul special pentru comuna noastră.”