borsaÎn comuna Borșa s-a lucrat în ultima perioadă la clădirea grădiniței aflată în vecinătatea Primăriei. Partea de exterior este aproape gata, acum lucrându-se la amenajările interioare. Urmează pavarea și amenajarea curții. În privința dotărilor, există un proiect depus pe Grupul de Acțiune Locală, care însă nu se știe încă dacă va fi finanțat; a fost depus luna trecută, sesiunea încheindu-se în data de 23 aprilie. „Dacă tot am reabilitat spațiul, ne-am gândit, prin proiectul respectiv, să-l dotăm cu mobilier nou, calculatoare și tot ce ține de buna funcționare a activității. Dacă nu primim finanțare, vom încerca din resurse proprii să dotăm unitatea de învățământ, până la începutul anului școlar, în septembrie”, ne spune doamna Mariana Secară, primarul comunei Borșa.

Referitor la alte investiții, dna primar precizează: „Am demarat procedura de achiziție pentru lucrări la modernizare drumuri în localitatea Giula și așteptăm să finalizeze proiectantul listele de cantități pentru investiția în modernizarea școlii gimnaziale, pentru a putea demara și aici procedura de achiziție. Sperăm până la sfârșitul anului să începem lucrările la aceste două investiții.
Pentru modernizare drumuri în localitatea Borșa am dat deja ordin de începere a lucrărilor. Urmează ca în zilele următoare constructorul să vină cu utilaje și să înceapă lucrările”.
Referitor la drumul principal, DJ 109, Consiliul Județean a demarat procedura de achiziție pentru proiectarea tehnică. Finanțarea a fost câștigată pentru drumul respectiv, care se numește Drumul Bistriței, prinzând cele trei județe: Bistrița, Cluj și Sălaj. Procedurile iau însă mult timp astfel că nu se poate anticipa o dată certă pentru începerea lucrărilor.

Lucrările de cadastrare continuă
Cu privire la demersurile de cadastrare, acestea continuă. Se va ajunge la intabularea tuturor proprietăților, clarificându-se multe lucruri, chiar dacă nu se fac la viteză maximă. „De când au fost începute, oamenii vin la primărie, se interesează, își aduc documentele necesare. În fiecare zi descoperim nereguli, neconcordanțe, fiind o lucrare anevoioasă, făcută cu pași mărunți. Dar în final va fi o situație clară și oamenii vor ști exact ce suprafețe și ce terenuri au în realitate. Problemele nu sunt neapărat la case și construcții, deoarece pe partea de intravilan a fost mai ușor, oamenii au știut să-și urmărească mai bine titlurile de proprietate. Neregulile sunt pe partea de extravilan, adică găsim câte o parcelă – aceeași parcelă – în două titluri de proprietate și automat se ajunge la anularea titlului de proprietate sau la rectificări. Atunci când și-au ridicat titlurile de proprietate, cetățenii n-au știut să urmărească dacă sunt trecute suprafețele corect. Probabil nici cei care s-au aflat la vremea respectivă în primării n-au mai făcut o ultimă verificare la înmânarea titlurilor de proprietate către oameni, căci era destul de ușor să iei registrul agricol și să faci o verificare. La legile Fondului Funciar au lucrat foarte mulți oameni, unii de aici, care mai știau terenurile, alții veniți din alte părți, care nu cunoșteau și făceau mecanic aceste formalități. În continuare oamenii și-au luat titlurile, dar și-au lucrat terenurile pe care le-au știut dintotdeauna ca fiind ale lor, de la părinți și bunici. Acum, când facem o confruntare între ce se găsește pe titlu și ce cultivă ei, vedem că unele suprafețe apar pe alte titluri. Dar am găsit înțelegere și la cei de la Oficiul de Cadastru și problemele acestea în comunele unde se realizează cadastrarea sunt rezolvate cu prioritate. Sunt și proprietari care nu sunt interesați, n-au venit să-și ridice titlurile; noi am încercat să-i depistăm chiar dacă între timp și-au mutat domiciliul. Pentru unele titluri mă gândesc să merg la Prefectură să cer anularea lor, fiindcă nu înțeleg cum o persoană și-a cerut o dată o proprietate și acum nu mai vine să-și ridice titlul, probabil de frica plății impozitului. Dar, în final, absolut toate suprafețele vor fi intabulate,” a precizat doamna primar.