frata 1Cadrele didactice și elevii Școlii Gimnaziale Frata au participat în data de 14 aprilie la acțiunea "Ziua Bună - Ziua Voluntarilor Mici" pentru colectarea deșeurilor din plastic. 23.000 de elevi din 174 de școli din 5 județe au colectat, în doar câteva zile, în timpul vacanței de Paște, peste 30.000 de saci (60 de tone) de deșeuri din plastic! Acțiunea „Ziua Bună - Ziua Voluntarilor Mici" este continuarea proiectului „Camionul de Crăciun": copiii care au primit cadouri de Crăciun dau ceva înapoi, făcând bine pentru comunitatea în care trăiesc.

Această provocare a venit în urma unei caravane de informare și de conștientizare asupra efectelor negative ale deșeurilor din mase plastice, atunci când acestea nu sunt reciclate.
Pentru acest proiect au fost împărțiți 50.000 saci din plastic 100% reciclat și 23.000 calendare în format A3 din hârtie reciclată. Sacii de plastic au fost colectați în perioada Sărbătorilor de Paște, cu deșeuri din casa fiecărui participant și adunați la școală după vacanță. Greutatea fiecărui sac plin nu a depășit 2,5 kg, astfel că cei mai dornici dintre elevi și părinți au putut ajuta la încărcarea camionului acolo unde a fost nevoie.

 „Prietenie… pe o... Sfoară...”
Biblioteca Comunală „Ioan Ploscaru” Frata a participat la ediția a VI-a a Parteneriatului Educațional Național „Prietenie… pe o… sfoară...”, prilej ideal pentru promovarea literaturii pentru copii şi pentru stimularea dorinţei de lectură a celor mai mici cititori. Prin activitățile desfășurate s-a încercat deschiderea orizontului copiilor către lectură și punerea în valoare a imaginației și creativității acestora.
Ziua Internaţională a Cărții pentru Copii a fost iniţiată în 1967.  Data nu a fost aleasă întâmplător ca sărbătoare a cărţilor pentru copii - ea coincide cu ziua de naştere a celui mai îndrăgit autor de basme, Hans Christian Andersen. Scriitorul danez, născut la 2 aprilie 1805, la Odense, a încântat generaţii de copii cu povestiri precum: „Hainele cele noi ale împăratului", „Fetiţa cu chibrituri", „Răţuşca cea urâtă", „Mica sirenă". Ziua Internaţională a Cărții pentru Copii este marcată anual pe 2 aprilie.
Secția pentru Copii și Tineret a Bibliotecii Județene „George Barițiu” – Brașov a inițiat și demarat în anul 2011 un Parteneriat Educațional Național dedicat marelui scriitor Hans Christian Andersen și Zilei Internaționale a Cărții pentru Copii
Biblioteca Comunală „Ioan Ploscaru” Frata a ales pentru lectură basmul „Cenușăreasa” de Frații Grimm.
Mulțumim doamnei bibliotecare Lăcrămioara Pop pentru informațiile puse la dispoziție.