16Marți, 27 februarie 2018, a avut loc în comuna Geaca întâlnirea lunară a Asociației Microregionale „Câmpia Transilvaniei”. Gazdele întâlnirii au fost primarul comunei Geaca, domnul Ioan Miron, și viceprimarul comunei, domnul Mihail Șofronie Moldovan. Despre Asociație și despre programul întâlnirilor anuale ne-a oferit detalii domnul Sorin Ranga, director executiv al Asociației.

„Asociația a fost înființată inițial de opt comune, în 2007; acestea au fost: Căianu, Cojocna, Cămărașu, Cătina, Mociu, Geaca, Palatca și Suatu. Ulterior, a intrat și Țaga și a fost așa mult timp. În anul 2013 au mai aderat două comune. Am înființat un serviciu de urbanism pe această structură, am angajat trei ingineri urbaniști și un arhitect, serviciu complet. Aceștia îi ajutau și îi susțineau pe primari din punct de vedere tehnic la eliberarea autorizațiilor de construcție. Odată cu modificarea Legii 50 a urbanismului, primarii care nu aveau serviciu propriu nu au mai putut elibera această autorizație; astfel, o parte au renunțat la serviciile Asociației, iar o parte au dorit transformarea acestui serviciu într-unul tehnic, care funcționează și astăzi, ajutându-i la întocmirea caietului de sarcini, la recepții, la licitații.
Când a fost momentul, au fost depuse câteva proiecte frumoase pe Asociație. Îmi vin acum în minte: alimentarea cu apă și canalizare pentru Geaca, Țaga, Sucutard, un proiect de două milioane și jumătate de euro, un proiect de program operațional de dezvoltare a capacității administrative, am organizat cursuri cu funcționarii din primărie, schimburi de experiență în țară, în străinătate.
Astăzi, în asociație sunt zece comune și un oraș, anume Sărmașu, din județul Mureș. Comunele sunt: Buza, Căianu, Cămărașu, Cătina, Cojocna, Geaca, Mociu, Palatca, Suatu și Țaga.
Întâlnirile sunt lunare și constituie un bun schimb de experiență. Când apare ceva care impune să ne întâlnim mai repede, nu există niciun impediment, ne întâlnim și discutăm despre chestiunile în cauză.
Am avut asemenea întâlniri anul trecut, în sensul că ne-am întâlnit mai repede decât data programată, atunci când a apărut Legea salarizării unitare. Am făcut o prezentare cu specialiști în domeniu, pentru ca fiecare primar să înțeleagă și să o aplicăm în microregiune oarecum unitar. Am stabilit împreună coeficienții la fiecare treaptă. A mai fost o solicitare de a ne întâlni mai repede, referitor la salubritate. Acest serviciu e prestat de diverși operatori economici și, având în vedere problemele cu groapa de gunoi, a explodat prețul, primăriile nu mai puteau suporta și am încercat să invităm reprezentanți de la Consiliul Județean, de la Prefectură, de la Mediu, care au încercat împreună cu primarii să ajungă oarecum la un numitor comun, să poată să-și rezolve problema salubrității.”
Punctele întâlnirii de la Geaca, din 27 februarie, au inclus recapitularea punctelor întâlnirii anterioare desfășurate la Mociu, în 25 ianuarie, anume activitățile dedicate Centenarului Marii Uniri și contribuția la realizarea monografiei Câmpiei Transilvaniei. De asemenea, s-au discutat unele probleme organizatorice, înlocuirea unuia dintre cenzorii asociației, care a plecat din țară. În ceea ce privește patrimoniul asociației, va fi scoasă la licitație o mașină cumpărată chiar la înființare, printr-un proiect depus atunci.
„O altă preocupare a noastră e un proiect pe Mediu, pe care doresc să-l depunem pe Asociație la GAL Câmpia Transilvaniei. Acest grup de acțiune locală este tot o structură asemănătoare cu Asociația. Pe partea de gospodărire comunală, sarcinile sunt tot mai multe și resursele financiare și cele de personal sunt limitate. E complicat să mărești numărul de personal, care trebuie să existe în organigramă și să existe fonduri pentru salarizarea acestuia. În acest context, sarcinile tot mai multe se împart la personalul deja existent, dar și gradul acesta de încărcare ajunge la o limită.
Dacă nu putem rezolva anumite probleme, putem face în nume colectiv o intervenție la Prefectură, la Minister sau unde e nevoie,” a mai declarat domnul Sorin Ranga.