Tipărire

13„La dreve”, așa-i spun sătenii din Călata fostului sediu al Primăriei care, din voia autorităților locale, ar putea deveni un muzeu al lânii. Între 1987 – 1988 s-au adus de la Sighișoara dreve și alte utilaje pentru realizarea unui atelier de dărăcit lâna, adică de prelucrare a lânii. După 1990 s-a organizat, și abia după doi ani s-a pus efectiv în funcțiune. S-a constituit o asociație familială - SC Vlădeasa SA, președintele ei fiind Both Ștefan. Muncitorii care au lucrat în acest atelier au fost Both Ianos, Calma Veronica și Mercheșanu Livia.

Aceste câteva date despre atelierul de dărăcit lână de la Călata le-am aflat de la fiul doamnei Livia, Lucian Mercheșanu. Oamenii din zonă aduceau lână la drevelit, fiecare cât avea, de obicei între 50 și 100 de kilograme. Lâna spălată se trecea prin mai multe procedee. Se scărmăna, se făceau caiere, ajungea la faza de semi-toarsă, faza ultimă fiind torsul. Se prelucra aproape orice fel de lână.
Un proiect pe care autoritățile locale îl doresc și l-au avut în vizor de mult timp este înființarea unui muzeu, cu numele „Drumul lânii”.
„Ne-am gândit că putem face o linie, de la tunsul oii, până la covoare. Vom include croșetatul manual, mai demult făcându-se ciorapi, mănuși de lână și multe altele. Încă mai sunt femei în zonă care i-ar putea iniția pe alții, atât pe război vertical, cât și pe război orizontal, în Călățele, Finciu, Dealu Negru. Este un proiect gândit de mai demult, însă până acum nu au fost bani europeni pentru așa ceva, iar din banii comunei - buget local sau de la Consiliul Județean – nu putem face așa ceva.", explică primarul comunei, domnul Vasile Tripon. Istoricul Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transivaniei, ne-a îndrumat în faza preliminară constituirii formelor legale ale unui muzeu. Demersurile pentru înființarea unui muzeu nou trebuie făcute la Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Național, reprezentanta MCIN în teritoriu. De acolo se află condițiile care trebuie îndeplinite conform OMC 3968/2016. Este posibilă și varianta extensiei unui muzeu existent. În principiu, pentru asta ar trebui ca bunurile culturale să intre în patrimoniul muzeului respectiv, să fie reglementată problema spațiului, a sediului, apoi noua extensie să fie inclusă în bugetul instituției care a acceptat donația.