Tipărire

09De Lăsata Secului, în comuna Bonțida există două tradiții foarte importante din punct de vedere cultural: “Umblatul cu ciufuri” și “Mersul cu butucul”. Sunt obiceiuri la care se renunțase într-o anumită perioadă, mai demult, dar care au fost reînviate.

„Am avut și în acest an un eveniment destul de reușit, în ciuda vremii. N-am avut ocazia, ca în anii trecuți, să umblăm prin tot satul, din cauza precipitațiilor foarte abundente: lapoviță și ninsoare. S-a încheiat cu un bal de Lăsata Secului, ca de obicei. Ritualul nostru marchează câteva chestiuni: în primul rând, începutul postului, apoi semnalul pentru venirea primăverii. Ne dorim să speriem cumva iarna și să-i facem, încet-încet, loc primăverii. A treia semnificație este că în urma alaiului merg doi băieți tineri, mascați în țigani, care trag după ei câte un butuc de lemn, unul de o parte a alaiului, altul de cealaltă parte. La casele unde sunt fete de măritat sau feciori de însurat se lovește puternic cu butucul în porți, pentru a le atrage într-un fel atenția că urmează postul și după post, pot să se căsătorească, să-și întemeieze o familie.”, povestește primarul Aurel Emil Cărhaț.

Participare la întâlnirea A.Co.R. de la București
Edilul șef din Bonțida a fost prezent la întâlnirea de la București, a Asociației Comunelor din România, unde au fost peste 600 de edili din întreaga țară. A fost o întâlnire deosebit de benefică, pe de o parte o întâlnire aniversară, iar pe de altă parte o întâlnire de lucru. Au fost prezenți și oameni politici, miniștri și secretari de stat, în frunte cu prim-ministrul Viorica Dăncilă. „Doamna prim-ministru a fost luni dimineața, la deschidere, împreună cu câțiva miniștri. Însă miniștri secretari de stat au asistat și participat cam la tot ceea ce s-a analizat în lucrările noastre, ei fiind mult mai bine informați; s-a putut discuta cu ei tematic, în mod clar, pe fiecare minister în parte, pe probleme legislative, modificări de legi, precum și alte chestiuni cu care noi, administrațiile locale, ne confruntăm. S-au dezbătut chestiuni legate de fondul funciar, partea de ISU – Situații de Urgență, bugetele locale, finanțele publice, achizițiile publice. Au fost multe întrebări din partea primarilor și s-au primit răspunsuri la chestiuni pe care nu le puteau rezolva într-un timp atât de scurt, dacă făceau adrese la ministere, la agenții. Munca de primar nu este ușoară, este o responsabilitate mare. Având în vedere faptul că legile țării noastre se schimbă de pe o zi pe alta, este destul de greu să le ții pasul. Abia numărăm legile care s-au modificat de la sfârșitul anului trecut până la începutul acestui an, darămite să le mai analizăm și să le aplicăm. Eu sunt un caz fericit, deoarece în primăria Bonțida este un personal tânăr, o echipă în care angajații se ajută și se completează unii pe alții pentru ca lucrurile să meargă bine și să nu stagnăm, să nu ne împotmolim la noile legi apărute și prelucrarea lor.”, spune primarul din Bonțida.
Referitor la partea de administrație, la Bonțida se va finaliza modernizarea unei ulițe, Strada Belteni, pentru a putea face recepția la terminarea lucrărilor. „Am alocat restul de bani pe care trebuie să-l plătim constructorului pentru ultima plată, după această recepție. O altă lucrare tot în stadiul de finalizare este construirea unui cămin cultural nou în satul Coasta. Credem că vom face și acolo recepția la sfârșitul lunii februarie. Am făcut deja adresa către Inspectoratul de Stat în Construcții - ISC pentru convocarea comisiei de recepție. O lucrare foarte urgentă este refacerea unui pod peste Valea Tăușor, la Tăușeni. Acest pod s-a surpat în iarnă, lucru care periclitează accesul la mai multe gospodării. Dacă timpul ne permite, dorim să ne apucăm cât de repede de această lucrare, pentru ca oamenii să nu fie izolați. Momentan am făcut o improvizație, pentru ca ei să poată traversa, însă doar persoanele, fără mașini sau utilaje”, a explicat Aurel Emil Cărhaț.