04În anul 2017 cel mai mare proiect a fost introducerea rețelei de canalizare în satul Frata, proiect terminat, investiția fiind funcțională la ora actuală. Urmează acum să se facă demersurile pentru predarea rețelei către Compania de Apă Someș SA. Valoarea a fost de 5,3 milioane de lei, proiectul fiind finanțat prin PNDL, cu o cofinanțare de 730.000 din bugetul comunei.


„Mai avem un proiect pe măsura 7.2 - Fonduri europene, în valoare de 1 milion de euro, pentru asfaltarea a 7 kilometri de drumuri, în zona unde s-a făcut și canalizarea, deci tot în satul Frata, însă nu tot traseul. Dacă am fi avut finanțare de 2 milioane, ar fi  acoperit tot traseul. Finanțarea pentru proiect e semnată, iar documentația este depusă la Satu Mare, pentru verificări. Dacă noi întâmpinăm o neconcordanță, suntem obligați să dăm răspunsul în 5 zile. Dar documentația noastră stă câte două-trei luni la Satu Mare și nu cinci zile, și nimeni nu ne răspunde. Din această cauză avem întârzieri mari și tot noi plătim penalități, deși nu suntem de vină. De exemplu, acum zece ani, în 2008, am avut pe Măsura 3.2.2, o investiție în valoare de 2,5 milioane de euro. Atunci am avut 11 firme participante la licitație, dar au trebuit să depună 2% din valoarea lucrării în cazul în care doreau să conteste rezultatul licitației. Această reglementare făcea ca mulți să se gândească serios înainte de a face contestație, deoarece pierdeau bani”, spune primarul comunei Frata, domnul Vasile Trif.
Pentru 2018, se va face o asfaltare de 10 kilometri: 6 kilometri - o rută ocolitoare, Frata – Berchieșu, pe unde va fi deviată circulația grea, și restul, drumuri sătești. Acest proiect finanțat prin PNDL II, are o valoare de 6,5 milioane de lei, contractul este deja semnat, urmând faza de licitație.
„Tot pentru acest an mai avem un proiect pentru care vom semna contractul în luna martie, pentru capelă mortuară în comuna Frata, în valoare de 500.000 lei, din bugetul local. Frata este o comună mare, avem 4.100 de locuitori, și această capelă este foarte necesară. Consiliul Local Frata va fi proprietarul acesteia, astfel încât orice cult va avea dreptul să o folosească. Această lucrare va fi finalizată în octombrie.”
Investițiile și planurile de dezvoltare a comunei se realizează pentru a îmbunătăți condițiile de viață pentru locuitori, dar și pentru a-i determina pe cei plecați în străinătate să se întoarcă. „Avem tineri plecați la muncă în afară, însă mulți dintre ei își fac case aici. Din câte am înțeles, interesul lor este să-și facă 15 ani de vechime acolo unde lucrează, în străinătate, pentru ca apoi să poată beneficia de o pensie la întoarcerea în țară. Majoritatea cred că totuși se vor întoarce, fiindcă le place aici, în localitatea unde s-au născut și unde-și au prietenii, neamurile.”, spune primarul din Frata.

Concurs de șah
05În data de 17 februarie, la Căminul Cultural din Berchieșu s-a desfășurat faza preliminară a Concursului de Șah Frata 2018. În 24 februarie, la Căminul Cultural și Centrul de informare turistică Frata s-a desfășurat a doua fază preliminară, precum și faza finală a aceluiași concurs. Participanții au fost cetățenii comunei, iar câștigătoriisunt următorii:
Faza preliminară Berchieșu:
Locul I: Sergiu Bucur
Locul II: Vasile Trif
Locul III: Mircea Bucur
Faza preliminară Frata:
Locul I: Vasile Trif, Vasile Călbează, Petru Cornel Rostaș, Sergiu Bucur
Locul II: Nițu Bucur, Dănilă Crăciun, Samoilă Soporan
Locul III: Mircea Bucur
Campionii din 2018:
Locul I: Sergiu Bucur
Locul II: Vasile Trif
Locul III: Mircea Bucur

Activitate culturală intensă
„Suntem una dintre puținele comune care are două biblioteci: Biblioteca școlii, cu jumătate de normă, și Biblioteca comunală “Ioan Ploscaru”, cu un angajat al primăriei. De asemenea, comuna Frata are patru tarafuri și un ansamblu de jocuri tradiționale din comuna noastră, de la tineri până la bătrâni de până la 70 de ani. Aceste formații au fost plecate peste hotare în toată lumea, chiar și în Statele Unite și în Canada. Tarafurile noastre sunt renumite, în toată Transilvania nu mai sunt altele la fel. Am avut mai demult un muzicant renumit, Șandor de la Sopor, care are doi băieți, dintre care unul are taraf. Șandorică, băiatul lui, îi duce tradiția mai departe”, povestește primarul Vasile Trif.