02„Este de știut că târgul, ca loc de schimb și de vânzare a produselor, apare atunci când locuitorii unei anumite zone geografice obțin un surplus de produse și simt nevoia de a le schimba cu altele, din altă zonă. Așa se explică faptul că cele mai frecvente târguri au apărut la hotarul dintre câmpie și dealuri, în locuri cu producții naturale diferite. Localitatea în care se făcea acest schimb, iar mai târziu vânzarea, a îndeplinit funcțiile de centru comercial, meșteșugăresc, administrativ, etc. și din acest motiv trebuie să fie foarte veche. Cel mai vechi târg din Transilvania, amintit documentar, este cel de la Sâmbăteni (comitatul Arad) în anul 1159” (Constanța Hodoș. Martirii, ediția a II-a, București, Minerva, 1915, pag. 157).

Începând din secolul al XIII-lea menționarea târgurilor crește numeric și unele așezări se bucură de dreptul de a organiza târguri.

Târgul de țară de la Cătina
Târgul de țară de la Cătina, de la 1 februarie, datează din secolul al XVIII-lea. Aflat la limita județelor Cluj, Bistrița Năsăud și Mureș, a fost recunoscut ca târg de animale, și mai ales animale de muncă: cai, boi, bivoli, fiindcă agricultura din această zonă de câmpie se făcea cu animale cu care se ara, se grăpa, se semăna și se transportau furajele și producțiile din câmp realizate în urma muncii.
Târgul ținea de obicei două sau trei zile: prima zi era destinată pentru vânzarea produselor agricole, produselor meșteșugărești și alte produse confecționate de țăranii din zonă. A doua și a treia zi se adunau bătrânii și tinerii atât din acest sat, cât și din satele învecinate, cu muzicanți și dansatori în costum popular și se trecea la petrecere cu jocuri tradiționale și cântece din zonă.
Comercianții din zonă veneau cu șetre (tarabe) având diferite produse: vin cald, țuica de prune, turta dulce, haine etc. În această perioadă era zăpadă și frig, iar la târg se venea cu sănii trase de boi și cai cu zurgălăi, iar în sănii erau țoale țesute din lână, cojoace și bonzi confecționate din piei de miel și oaie.
Veselia se întindea cu rudeniile și prietenii ca la oamenii de la țară modești și bine-primitori, omenia și distracția la țăranul simplu fiind la rang înalt. În ziua de 2 februarie fiind și sărbătoarea Întâmpinarea Domnului, după slujba religioasă oamenii se adunau în grupuri și admirau jocurile din diferite zone.

5 ani de activitate pentru Ansamblul “Muguri de Cătină”
Anul 2017 a fost un an plin pentru Ansamblul „Muguri de Cătină”. Începând cu spectacolul organizat de Târgul Cătinii, în luna februarie, până la spectacolul de final de an, Ansamblul Muguri de Cătină a participat la un număr de 30 de spectacole folclorice, 6 evenimente private, două concursuri și o deplasare în străinătate.
Pe lângă zâmbetele și aplauzele primite de la public, datorită prestației lor, mugurașii au câștigat două premii importante: Premiul I la Festivalul „Prin tradiții spre identitate", Apahida, județul Cluj, și Premiul I la Festivalul Internațional din Kitten, Bulgaria.
De asemenea, în repertoriul ansamblului s-a adăugat, pe lângă cele nouă suite de dansuri, un nou dans – Dansul Țigănesc – care prin coloritul costumelor și ritmul alert este îndrăgit atât de dansatori cât și de public.
Anul acesta a început cu bine pentru trupa de dansuri populare, astfel încât domnul primar Alexandru Bota le-a făcut o surpriză plăcută dansatorilor: au fost achiziționate două vitrine și poziționate în Căminul Cultural pentru expunerea trofeelor și diplomelor adunate pe parcursul celor cinci ani de activitate.
Și pentru că anul acesta Ansamblul împlinește cinci ani de activitate, Primăria și Consiliul Local au aprobat deplasarea formației de dansuri populare la un Festival Internațional în Turcia, în luna iulie.
„Am dori să mulțumim tuturor părinților și persoanelor care sunt alături și susțin acest ansamblu, prin prezența lor la evenimentele avute și, nu în ultimul rând, Primăriei, Consiliului Local și domnului primar Bota Alexandru, care ne susțin și fac posibilă cunoașterea Ansamblului Muguri de Cătină atât în țară cât și în străinătate!”, au ținut să sublinieze Raluca și Mădălin Todor, coordonatorii Ansamblului Muguri de Cătină.