41Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, în parteneriat cu Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, a organizat în 8 decembrie în Catedrala Mitropolitană Concertul Tradițional de Colinde intitulat „Și ne lasă gazdă-n casă”, eveniment anual ce-și propune să aducă în atenția iubitorilor de folclor colindele tradiționale, așa cum se cântau mai demult în satele românești. În concert au evoluat: „Craii Măgurii” din Bucea, coordonator pr. Mircea Dejeu, „Tradiții Ormănene”, din Orman, coord. Aurora Cosma, „Cununa Munților”, din Măguri Răcătău, coord. Corina Cristuțiu și Daniel Rusu, alături de grupurile de colindători din Frata, coord. Lăcrimioara Pop, Negreni, coord. Florina Varadi și Răchițele, coord. Marioara Boc. În cadrul manifestării a fost lansat un dublu Compact Disc, ce conține colinde și cântece de Crăciun din județul Cluj, intitulat „Și ne lasă gazdă-n casă”, proiect coordonat de prof. dr. Mircea Cîmpeanu, șef birou cercetare, conservare și arhivare cultură și arte tradiționale în cadrul instituției.
Repertoriul Grupului de colindători din Frata cuprinde: „Tri păcurărași pă munte”, culeasă de la Pop Lazăr din Frata; „Măi Crăciune, măi bătrâne”, culeasă de la Moldovan Ileana din Berchieșu; „Din patru colțuri de lume”, culeasă de la Pop Lazăr din Frata; „Viflaime, Viflaime”, culeasă de la Moldovan Ileana din Berchieșu și „Dumnezău dintr-un ’ceputu”, culeasă de la Balcău Trăian din Ceanu Mare. Primele patru colinde se găsesc în cartea: „FRATA, vatră de cultură, tradiții și spiritualitate”, Editura TRADIȚII CLUJENE, 2016, autor Pop Lăcrămioara Florentina.
 
Activități la Școala Gimnazială 
În acest an școlar s-a realizat parteneriatul „Punte între sat și oraș”, realizat între elevii claselor a III-a de la Școala Gimnazială Frata și Școala „Elf” Cluj Napoca. Elevii de la Școala „Elf”, însoțiți de doamnele profesoare Moldovan Oana Savina și Oana Șomfelean, au fost cu colindul la colegii lor. Elevii școlii noastre, pregătiți de doamna învățătoare Petrovan Ioana, le-au prezentat în Muzeul Școlii obiceiuri de Crăciun specifice zonei: colindul și capra. Colindătorii au fost răsplătiți cu colaci, mere și nuci. Deoarece colegii de la „Elf” au venit cu daruri, și elevii noștri au pregătit cadouri surpriză pentru oaspeți.
În săptămâna dinainte de Crăciun elevii școlii au pregătit serbări școlare. Preșcolarii, la grădiniță, elevii, la Căminul Cultural. Pentru că sunt încă mici, elevii clasei pregătitoare pregătiți de doamna învățătoare Kelemen Iulia au prezintat în sala de clasă serbarea „În așteptarea lui Moș Crăciun”. La Căminul cultural au avut loc următoarele serbări:
„Vin colindătorii” - elevii din clasa a IV-a pregătiți de d-na înv. Tritean Luciana; „Moș Crăciun ce drag ne ești” - elevii din clasa a I pregătiți de d-na înv. Maxin Emilia; „Florile dalbe” - elevii din clasa a II-a pregătiți de d-na înv. Mocan Viorica; „E vremea colindelor” - elevii din gimnaziu pregătiți de d-na prof. Hapa Ana.
 
Fie ca spiritul Crăciunului să vă aducă lumină în casă şi în suflet,
iar în Noul An să fim tot împreună, sub semnul aceleiaşi strânse colaborări. Sărbători fericite! La mulţi ani!
Primăria și Consiliul Local Frata
Primar, Vasile Trif