36Am început anul într-o atmosferă rece, dar plini de speranță că, în ciuda greutăților, va fi un an plin de realizări pentru micuța comunitate de la poalele Vlădesei. Acest lucru s-a și îndeplinit în mare parte, pe parcursul anului reușind să câștigăm finanțare din fonduri europene și guvernamentale pentru șapte proiecte. Astfel, am câștigat un proiect FEADR pe măsura 7.2 în valoare de circa 600 mii euro depus anterior; tot în cadrul aceluiași tip de finanțare, dar prin măsura 4.3, am depus și câștigat un alt proiect în valoare de 1,5 milioane euro. Tot în prima parte a anului am depus spre finanțare trei proiecte la MADRFE în valoare de cca 2,5 milioane euro, care au fost aprobate la începutul verii, fiind elaborate și depuse documentațiile necesare în timp util. 
În cadrul GAL Napoca Porolissum din care facem parte am depus tot în această toamnă două proiecte cu o valoare de circa 150 mii euro, ambele fiind selectate pentru finanțare. În urma implementării acestor proiecte, Comuna Săcuieu se va putea mândri cu cca 28 km de drumuri modernizate, două școli reabilitate și un sistem informatic  modern pentru taxele locale. Deși puțin vizibilă din exterior, în spatele acestor proiecte este o muncă enormă atât în ceea ce privește elaborarea lor, obținerea documentelor și avizelor necesare, cât și contractarea și adjudecarea lucrărilor aferente, datorate birocrației și legislației greoaie. În momentul în care se vor implementa, considerăm că vor avea un impact impresionant în dezvoltarea comunei. O muncă imensă, multe studii și autorizări au fost derulate în acest an în vederea finalizării vechiului proiect obținut prin Măsura 322, lucru care s-a înfăptuit la finele acestui an, urmând doar autorizarea finală a rețelelor de apă potabilă și canalizare în cel mai scurt timp. Pe lângă mai multe lucrări de întreținere a drumurilor din comună, reparații de pe urma vremii capricioase, au fost realizate în mare parte racordurile de canalizare la cetățenii din Săcuieu.
Pe lângă munca administrativă imensă, am dus o alta aproape la fel de mare pentru promovarea locurilor, a tradițiilor locale, obiceiurilor și în special susținerea celor mai tineri membri ai comunității. Astfel, încă de la începutul anului am susținut de la Școala Rogojel care au participat la o competiție interșcolară de schi fond, organizând „Cupa Vlădeasa” în satul Rogojel, la final bucurându-ne cu toții de rezultate foarte bune de pe urma lor. Tot pentru promovarea zonei am susținut competiția maraton „Vlădeasa Winter Trail”, din luna februarie, care a adunat aproape 300 de participanți și o competiție extremă de ATV, nouă pentru noi, „Hunt the Wolf”, din aprilie, care a adunat cca 150 participanți din 22 de țări. Cel mai important moment al verii a fost sărbătorirea zilelor comunei noastre, în luna iulie, sărbătoare intitulată „Zilele Vlădesei”, ajunsă la cea de-a cincea ediție, care a crescut și ca notorietate în zonă. 
Pe final de an ne-am bucurat de minunații copii care au început să vestească Nașterea Domnului prin colinde tradiționale vechi și au obținut locuri fruntașe acolo unde au participat. Aceste reușite, atât ale noastre cât și ale copiilor în plan sportiv și cultural, ne fac să credem cu mai mare tărie că aceste meleaguri vor avea un viitor luminat.
În speranța că vom fi mai buni și mai răbdători pe viitor, doresc tuturor locuitorilor comunei, colaboratorilor și celor care ne vizitați zona să aveți parte de sărbători pline de bucurii și belșug, iar anul care vine să ne găsească sănătoși și împăcați sufletește. 
 
Crăciun Fericit și La Mulți Ani!
Gheorghe Cuc, Primarul Comunei Săcuieu