Interviu cu primarul comunei Iara, Ioan Dorin Popa
32- Dle primar, cum a fost 2017 pentru administrația din Iara?
- Eu zic că a fost un an bun, dar anii buni sunt și grei, pentru că ai mult de lucru. A fost un an bun din punct de vedere al proiectelor. Anii trecuți s-a lucrat mult la aceste proiecte; e vorba de avize, documentații. Iar anul acesta s-au obținut finanțări atât pe fonduri guvernamentale, cât și pe fonduri europene și naționale. Avem acum în derulare peste zece proiecte, în diferite faze, implicând foarte mulți bani. Sperăm ca în următorii ani să putem implementa aceste proiecte și comuna Iara să înflorească cât se poate de mult. - Care ar fi cele mai importante proiecte?
- Din fonduri locale și județene se lucrează la o capelă mortuară, fiind într-o fază destul de înaintată. Cred că anul următor această lucrare va fi finalizată și vrem să reabilităm și cimitirul din jurul capelei. Apoi avem două proiecte europene care sunt deja contractate. Recent am aflat și detalii despre cel de-al treilea proiect european, iar al patrulea este și el depus. E vorba de modernizarea infrastructurii rutiere în comuna Iara: drum comunal DC 105 Ocolișel – Lungești, care va fi asfaltat, reabilitat cu gabioane, chiar și câteva străduțe vor fi făcute. E un drum foarte important pentru acest sat, un sat frumos de-a lungul pârâului Valea Vadului, o zonă cu potențial turistic; deja sunt construite acolo multe cabane. Satul este îmbătrânit, dar lumea a început deja să revină în zona natală.
Mai avem o dotare a Căminului Cultural, tot pe fonduri europene; e vorba de reabilitarea clădirii, care e veche din 1800 și ceva. Am mai renovat noi înainte exteriorul, dar interiorul este mai deteriorat. În acest sens, avem și un grup folcloric, „Făgețeanca”; acestor tineri vrem să le asigurăm condiții pentru a continua tradițiile care au existat și sperăm să mai existe în următorii ani în Iara. Denumirea grupului se leagă de faptul că cei din Făgetul Ierii au avut inițiativa constituirii acestui grup, astfel că a rămas să se numească așa.
Mai avem un proiect depus pentru dotare a Serviciului Local pentru Situații de Urgență, pentru achiziționarea unei autovidanje, combinată cu o mașină specială care să desfunde canalizările, pentru vidanjarea tuturor foselor septice și desfundarea canalizărilor menajere din comuna Iara. E un proiect depus prin GAL, pentru care avem un punctaj destul de bun; suntem nouă comune în GAL și sperăm să obținem finanțarea. De asemenea, am fost anunțați recent că am obținut și o finanțare pentru modernizarea grădiniței. Avem în jur de o sută de copii care frecventează grădinița și care pe viitor sperăm să își desfășoare activitatea într-o clădire modernizată. Clădirea este în apropierea Primăriei, am mai reabilitat noi ceva la ea, dar în urmă cu aproape un deceniu.
- Referitor la proiectele cu finanțare prin PNDL?
- Chiar zilele trecute s-a semnat un mare proiect de finanțare, e vorba de canalizare menajeră cu stație de epurare în comuna Iara. Valoarea e de peste douăzeci de milioane de lei – o sumă enormă – din care optsprezece milioane sunt dați de Guvernul României, iar pentru diferență încercăm să găsim noi o formulă de co-finanțare. Canalizarea va fi pentru trei sate: Iara, Făgetul Ierii și Surduc; pentru aceste trei sate, care sunt în apropiere, s-a putut face o aglomerare urbană de peste 2000 de locuitori. Peste aceste trei sate avem și alimentare cu apă dintr-o singură sursă. Mai avem un proiect într-un stadiu destul de avansat: o extindere alimentare cu apă Cacova Ierii, comuna Iara. Avem aici studii de fezabilitate aprobate, proiectul tehnic, s-a făcut și licitația. Așteptăm din moment în moment să ne cheme la București pentru semnarea acestui contract. Urmează în anul următor să finalizăm acest proiect, care e destul de mare. Va alimenta mai multe sate: o parte din satul Cacova Ierii, unde din cauza închiderii minei oamenii au rămas fără apă, satul Mașca, unde avem alimentare cu apă, însă apa din zonă nu e potabilă, ci doar menajeră; odată cu închiderea minei, nu am găsit o soluție de apă potabilă, toate puțurile și fântânile secând din cauza forărilor. La fel, satele Valea Vadului și Curătura vor fi alimentate din această investiție. Mai avem depus tot pe PNDL o dotare pentru Școala Gimnazială Iara; sperăm să obținem finanțare, e vorba de peste 160.000 lei, prin care copiii vor beneficia de mobilier nou și foarte mult material didactic, deoarece de douăzeci și ceva de ani nimeni nu a mai achiziționat material didactic. Nici nu prea se găsește să-l cumperi. Tot pentru școală mai există un proiect pentru clasele I – IV, pentru reabilitarea unei clădiri mai vechi. 
 
Centru de sănătate în comună 
Un alt proiect important și, cred, cu impact mare asupra populației care e din ce în ce mai îmbătrânită, este construirea unui centru de sănătate. Noi avem un spital, singurul rămas în zonă. Majoritatea spitalelor au fost închise în zonele rurale din județul Cluj, au rămas cel din Iara și încă unul, cred. La Iara avem secția externă a Spitalului Municipal Turda, iar pe lângă dorim să facem un centru de sănătate. Acolo sperăm să putem concentra toți medicii din zonă, să aducem medic stomatolog, medici de familie, farmacii și chiar să facem pe Ambulator ceva, pentru că multă lume încearcă să fie tratată în Ambulator, să nu mai stea în spital zile întregi. Sunt mulți oameni în vârstă, pentru care cheltuiala e mult mai mare cu transportul, să ajungă la oraș pentru a fi internați și investigați. Vrem să avem o populație sănătoasă și ne gândim că, poate, dacă ar beneficia de un spital decent unde să se trateze, lumea n-ar mai pleca din localitate așa mult, cu toate că migrația e masivă spre orașe. Dintotdeauna a fost așa, dar parcă acum a luat amploare, deoarece sunt diferențe enorme în ceea ce privește veniturile. Nu poți compara un venit pe care-l poți avea aici cu unul obținut în orașul Cluj. E nevoie să se ia măsuri pentru atragerea tinerilor investitori în zona rurală; problema aceasta nu e doar la noi, ci în întreaga țară. Discutam cu cineva despre scăderea demografică, despre scăderea tinerilor înscriși la facultăți și chiar în școlile din Cluj, unde nu se pun problemele ca la noi. Însă la nivel de țară trebuie luate măsuri pentru a stopa migrarea tinerilor în afară; foarte mulți tineri pleacă „dincolo” în momentul în care văd că și-au găsit un loc de muncă, reușesc să-și închirieze sau chiar să-și cumpere apartamente acolo. Apoi își duc și familiile. E mare păcat după ce s-au investit mulți bani în învățământ, în educația lor, să plece dincolo. Rămân casele noastre goale, satele goale. Avem sate depopulate masiv. Se mai întorc în weekend acasă și de asta încercăm să rezolvăm infrastructura. Am asfaltat drumul comunal ce leagă Iara de Mașca, pentru ca tinerii să poată merge repede spre casă, spre Cacova, spre Agriș, acum facem spre Ocolișel. Vor urma și drumurile spre celelalte sate, tocmai pentru a facilita un transport mult mai rapid și bun. În felul acesta cel puțin se vor mai întoarce la părinți, să-i viziteze. Mulți preferă să vină în weekend pentru a-și desfășura activitatea agricolă, să-și cultive pământul, să-și țină animale.
- Un gând de sfârșit de an pentru locuitori și nu doar pentru ei!
- Le transmit sănătate în primul rând, să se bucure de familii, să se bucure de fiecare zi pe care o avem. Să încercăm să ne implicăm și să facem o echipă împreună, pentru a le putea duce pe toate la bun final! 
Cu ajutorul lui Dumnezeu și a cetățenilor le facem pe toate!
 
An de an împărtăşim bucuria Crăciunului cu cei pe care îi preţuim. Vă urăm Sărbători minunate şi un An Nou generos, cu prieteni de încredere şi împliniri pe măsura viselor! La mulţi ani!
Primăria și Consiliul Local Iara
Primar, Ioan Dorin Popa