Interviu cu primarul comunei, Gheorghe Boca
poieni- Domnule primar, care ar fi principalele proiecte edilitare pentru 2017 în comuna Poieni.
- În prezent avem mai multe proiecte în curs de realizare, finanţate din fonduri europene. Primul dintre acestea, “Reabilitare drumuri şi străzi în comuna Poieni”, în valoare de aproximativ 4,7 milioane de lei, se află în faza licitaţiei. Al doilea proiect important este cel care vizează Cetatea Bologa, un proiect despre care aţi mai scris, şi pentru care am primit aproximativ 3 milioane de lei fonduri europene. Momentan suntem în faza licitaţiei lucrărilor. În continuare, lucrăm la drumul comunal DC 131 Tranişu-Bologa, un proiect pentru care am primit 3 milioane de lei din fonduri europene, pe Măsura 322 d. Lucrările vor fi finalizate în luna iunie. Am primit un raport de selecţie favorabil şi pentru proiectul pentru “Înfiinţare reţea de canalizare în localitatea Valea Drăganului”, o investiţie de 9 milioane de lei, bani pe care îi vom primi tot din fonduri europene.
- Ce proiecte aţi reuşit să pregătiţi pentru noul PNDR?
- Pentru noul PNDR avem deja pregătit un proiect pentru drumurile forestiere din localităţile Lunca Vişagului şi Tranişu, în total o investiţie de aproximativ 1,5 milioane de euro. Aşteptăm să vedem ce măsuri vor fi lansate pentru a-l depune. Şi mai avem, de asemenea, pregătit un proiect pentru o grădiniţă cu program prelungit, cu 3 grupe, în localitatea Valea Drăganului.
- Credeţi că veţi găsi resurse necesare şi pentru alte investiţii în infrastructură?
- Avem deja depuse pe Ordonanţa 28 alte patru proiecte. Primul, “Reabilitare drumuri şi străzi în comuna Poieni, în satele Morlaca, Hodişu, Cerbeşti, Poieni, Valea Drăganului, Tranişu şi Lunca Vişagului”, ce însumează 16 kilometri de drumuri ce vor fi asfaltate şi pentru care sunt necesari aproximativ 160 milioane lei. Următorul este pentru canalizare în localitatea Bologa, 4,3 milioane lei. Al treilea, în ordinea valorii, este proiectul pentru reparaţii şi dotări în vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare la Şcoala “Aurel Munteanu” din Valea Drăganului, 880.000 lei şi ultimul, “Reabilitare, extindere şi dotări la Cabinetul medical din Valea Drăganului”, 660.000 lei. La acestea se adaugă o altă mare investiţie, de aproximativ 3 milioane de lei, pentru efectuarea lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor.
- Ce sume au fost alocate din surse proprii pentru dezvoltarea comunei în 2017?
- Principalele lucrări care vor fi acoperite din bugetul local sunt: amenajare trotuar în localitatea Poieni (aprox. 400.000 lei), întreţinere şi reparaţii cu strat asfaltic în satele comunei Poieni (440.000 lei), reparaţii capitale acoperiş şcoli Bologa şi Morlaca (aprox. 140.000 lei), rigole betonate în Poieni, Morlaca, Hodişu, Valea Drăganului (aprox. 125.000 lei), refacere poduri în valea Drăganului (180.000 lei), reparaţii drumuri Valea Lungii-Tranişu-Târsa (160.000 lei) şi finalizarea lucrărilor pe DC 126 Sâncrai- Morlaca – Hodişu (1 milion lei).
- Aţi pomenit de lucrări de reparaţii la şcoli. Aveţi însă în vedere şi alte investiţii pentru educaţie, cultură?
- Avem în vedere achiziţionarea a 50 de calculatoare pentru laboratoarele de informatică de la şcolile din comună, atât pentru Poieni cât şi pentru Valea Drăganului. Ne propunem şi reabilitarea termică a şcolii din Poieni şi achiziţionarea unor table digitale interactive pentru ca elevii să beneficieze de cele mai bune condiţii şi dotări pentru a învăţa. Susţinem în continuare ansamblurile comunei şi punem un mare accent pe promovarea turistică a zonei, păstrarea tradiţiilor şi culturii locale.  Vom susţine în continuare organizarea sărbătorilor locale “Zilele cetăţii Bologa”, “Fiii satului la Morlaca şi Hodişu”, şi orice astfel de iniţiativă. În vară vom avea o nouă ediţie a festivalului MOX, când vrem să oferim participanţilor şi experienţa întâlnirii cu produse tradiţionale şi gastronomia din zona noastră.
- Cu ocazia întâlnirii organizate de APIA la Poieni, la începutul lunii martie, am constatat că fermierii sunt interesaţi de posibilităţile de finanţare pe care le au la dispoziţie pentru a se putea descurca mai  bine în activitatea lor, au fost prezenţi în număr mare la şedinţă.
- Da, în această perioadă a fost un flux mai mare la primărie, datorat şi campaniei APIA, dar fermierii din comună doresc în continuare accesarea de fonduri europene, îi susţinem şi noi de fiecare dată când au nevoie, cu ce ne stă în putere. Apartenenţa comunei Poieni la GAL “Poarta Transilvaniei” oferă o şansă în plus de atragere de fonduri europene. Ţinând cont de faptul că în noul program de finanţare sumele pe proiect sunt mai mici decât până acum, şi autorităţile locale au nevoie de investiţii cu valori mult mai mari, am convenit să lăsăm cu prioritate privaţii să acceseze prin GAL bani de la UE.

Fie ca Lumina Sfântă a acestei mari sărbători să vă îndrume paşii, să vă aducă sănătate şi fericire care să dăinuie veşnic în preajma voastră! Hristos a înviat!
Primăria şi Consiliul Local Poieni
Primar, Gheorghe Constantin Boca