Tipărire

panticeu 2În acest an, în luna mărțișorului, Școala Gimnazială Panticeu a avut o nouă iniţiativă interesantă, invitând ca partenere în proiectului intitulat sugestiv - „MĂRŢIŞORUL  ECOLOGIC  - UN ZÂMBET, O BUCURIE!”, mai multe şcoli, din trei judeţe. Îmbinând semnificaţia micului mărţişor şi a şnurului alb-roşu, specific poporului nostru, cu preocuparea pentru păstrarea unui mediu înconjurător cât mai curat şi primitor, copiii participanţi au reuşit să creeze lucrări care au impresionat pe toţi cei care le-au vizitat expoziţia.

“Tradiţiile reprezintă un ansamblu de concepte, de obiceiuri, de datini şi de credinţe şi care constituie pentru fiecare popor trăsătura lui specifică. Tradițiile au o valoare deosebită, deoarece pot defini un popor atât din punct de vedere spiritual, cât şi ca spaţiu geografic sau istoric. Mărțișorul reprezintă o tradiție a poporului român și face parte din sfera miraculoasă a simbolurilor, care au învăluit frumuseţea spirituală a omului în legendă, conferindu-i perenitate. Mărțișorul este simbolul primăverii și reprezintă tradiție pe care noi o păstrăm cu sfinţenie și pe care o transmitem din generaţie în generaţie. Lucrările realizate de elevii școlii noastre au fost expuse la Primărie și apoi la Magazinul Profi, după care acestea fost readuse în școală și au decorat holul de la intrarea în școală toată luna lui Mărțișor. Mărțișoarele au fost confecționate din materiale reciclabile (capace, ziare, hârtie, pet-uri), dar și din diverse flori uscate, astfel am dorit ca prin aceste mărțișoare ecologice să transmitem faptul că prin frumos putem contribui la ocrotirea naturii”, preciza doamna director, Daniela Marcu.
Școlile partenere care s-au dovedit foarte încântate de încheierea acestui parteneriat sunt, alături de Şcoala Gimnazială Panticeu, Şcoala Gimnazială  Așchileu Mare, Şcoala Gimnazială  Bobâlna, Şcoala Gimnazială Borșa, Şcoala Gimnazială  „Alexandru Bohățiel” Vultureni, Şcoala Gimnazială  „Liviu Dan” Mociu, Şcoala Primară Recea Cristur, din jud. Cluj, Şcoala Gimnazială  „Mihai Viteazul” Moftinu Mic, jud. Satu-Mare şi Școala Gimnazială Nr. 1 Pusta, jud. Sălaj.
În prezent, elevii Şcolii Gimnaziale Panticeu sunt implicaţi într-un alt parteneriat, de această dată fiind vorba de o manifestare cultural-religioasă, de la Patimile Domnului spre Înviere, „Lângă crucea lui Iisus” – ediţia a III-a, un parteneriat cu Parohia Ortodoxă Sărata din comuna Panticeu. “Elevii școlii noastre coordonați de doamna profesoară Hui Petronela realizează icoane pictate pe sticlă, în vederea organizării unei expoziţii tematice”, a precizat Daniela Marcu.

Sărbători fericite alături de cei dragi, să aveţi parte de multă căldură în suflet şi în casă, bucurie în inimă şi multă sănătate şi putere de muncă. Paşte fericit!
Primar Panticeu, Aron Lungu