Tipărire

sacuieu 1 foto aerieneVă anunț cu bucurie începutul unui nou an al proiectelor și noilor investiții.
Prima veste bună a venit în 22 martie, când am fost informați cu privire la aprobarea unui proiect european depus anul trecut pe Măsura 7.2 în valoare de 588.000 Euro, ce presupune asfaltarea a cca 6 km de străzi din comună.
O altă veste îmbucurătoare și plină de speranțe se leagă de deschiderea sesiunii de depunere a proiectelor pe Măsura 4.3, pentru care avem pregătite încă doua proiecte ce urmează să fie depuse în vederea evaluării și aprobării.
Tot în această perioadă am depus spre aprobare alte trei proiecte importante pentru comuna noastră în cadrul programului PNDL 2017-2020. De asemenea, în curând se vor deschide liniile de finanțare în cadrul GAL Napoca Porolissum din care facem parte, unde pregătim diverse proiecte atât publice cât și în colaborare cu diverse entități private locale.
În acest an vom demara ample acțiuni în vederea promovării potențialului comunei noastre, lucruri care nu vor face decât să ridice aceste minunate locuri în ochii potențialilor investitori.
Totodată, vă anunț că voi veni în sprijinul concetățenilor cu orice problemă care ține de prosperitatea comunității, astfel îi voi sprijini în obținerea subvențiilor ce li se cuvin, în accesarea de proiecte cu finanțare europeană, dar nu în ultimul rând voi încerca să aduc în legalitate și echilibru modul de împărțire a pășunilor comunale astfel ca toți fermierii să fie mulţumiți și liniștiți că nu vor avea de suferit. În acest sens, după consultări publice cu toți factorii implicați, aceste pajiști vor fi distribuite către fermieri cu respectarea prevederilor legale, respectiv prin licitație publică.
În speranța unei bune înțelegeri și colaborări, cu gândul la liniștea și bunăstarea tuturor, vă doresc încă de pe acum o primăvară frumoasă și Sărbători Pascale luminate, pline de speranță și bucurie!

Gheorghe Cuc
Primarul comunei Săcuieu

Gânduri primăvăratice la Săcuieu
SacuieuGrea și lungă a fost iarna la Vlădeasa! Geruială ca-n anii copilăriei mele, când ne înghețau pantalonașii aceia “în coscă”, maro cu gri, din molton, de la grădiniță sau școală până acasă, continuând însă cu inevitabilele abateri din drum... măcar la un „turiș” pe gheața de pe Rânșor sau la o tură cu sania pe Groapa Moanii! Dar iată că frigul s-a dus la poli și parcă și primăvara a venit ceva mai repede decât ne așteptam, cu timp frumos, temperaturi blânde și voioșie de muguri gata să plesnească pentru a da naștere primelor frunzulițe.
Ghioceii din pădurile săcuane sunt unici, cel puțin eu nu am întâlnit nicăieri o mireasmă mai pură și mai intensă ca cea a omătuțelor noastre. O să-mi spuneți că sunt subiectivă și s-ar putea să aveți dreptate. Pentru că iubesc locurile acestea ca pe Dumnezeu și le sunt mereu recunoscătoare că mi-au fost vatră de suflet și mi-au servit drept leagăn minunat al copilăriei celei fără de seamăn. Pentru că aici m-am născut, aici am deslușit taina scrisului și a cititului, aici am ascultat susurul izvoarelor și murmurul pădurilor. Și în curând verdele crud va îmbrăca dumnezeiește locurile acestea binecuvântate și natura-și va cere dreptul la fericire și armonie în anotimpul înfloririlor din afara și dinlăuntrul nostru.
Miros de fum și iarbă arsă, dealuri cu vetre de foc binefăcător, grădini înviorate de forfota truditorilor pământului care-și pregătesc viitoarea recoltă, de pe acum curățind și îngrășând solul în care brăzdarul plugurilor urmează să taie răscolindu-l până-n măruntaie. Viață! Renaștere! Primăvară!
În satele comunei Săcuieu au început reparațiile căilor de acces, administrația locală luptându-se din răsputeri pentru materializarea unor proiecte depuse fie pentru obținerea de finanțări din fonduri europene, fie guvernamentale în vederea rezolvării problemelor de infrastructură și ecologizare a comunei noastre. Sătenii-și repară gardurile, primenesc curțile, sădesc pomi, plantează flori și se bucură de o nouă și binecuvântată renaștere la viață a tot ce ne înconjoară.
Dar înainte de toate, pregătirea pentru Marea Sărbătoare a primăverii – Paștele. Suntem în Postul Mare și fiecare dintre noi căutăm atât cât ne stă în putință să ne pregătim cât mai temeinic pentru a gusta din trupul și sângele Domnului în Noaptea Învierii, să fim mai iertători, mai înțelegători, mai curați sufletește și mai buni. Fiecare zi de vineri, în această perioadă, este marcată la Săcuieu și în satele comunei de intrarea preotului paroh în Biserică și oficierea unei slujbe specifice Sfântului Post. Fiecare gospodină începe să-și primenească gospodăria, de la curățenia curților, grădinilor și caselor până la așezarea primelor semințe în pământul atât de darnic cu fiecare dintre noi.
Suntem încrezători într-o renaștere pe care ne-o dorim cu toții odată cu primele înfloriri și adieri proaspete de frunză tânără, în deplină armonie cu inegalabilele triluri ale micilor zburătoare de-abia scăpate de sub sceptrul neiertător al iernii care, sperăm că s-a dus departe, departe...
Să ne adunăm gândurile în căușul sufletului pe care ni-l dorim și bun și curat, să ne îndreptăm și spre cei care n-au nici puterea și nici posibilitatea să-și orânduiască gospodăriile acordându-le măcar o părticică din ajutorul de care au nevoie, să trăim în armonie, pace, credință și iubire și să fim pregătiți pentru întâmpinarea binecuvântărilor Sfintelor Paști! Să fim mai darnici, mai generoși și mai buni armonizându-ne cu blândețea și căldura pe care o primim în fiecare clipă de la Divinitate!
O primăvară frumoasă, generoasă și plină de bine, tuturor!

Georgeta Resteman  
Centrul de Informare Turistică Săcuieu, martie 2017

Fie ca Sfânta Lumină a Învierii să vă umple sufletele de bucurie, liniște sufletească, credință în tot ce este bun, pace și înțelegere în familii şi față de cei ce vă călăuzesc calea. Doresc tuturor locuitorilor comunei, colaboratorilor, prietenilor și cunoscuților să aibă parte de sărbători fericite și pline de belșug alături de cei dragi. Hristos să învie în sufletul și gândirea tuturor!
Primar  Săcuieu, Gheorghe Cuc