baciu 1În perioada 27 martie - 8 aprilie, Primăria comunei Baciu invită toţi cetăţenii comunei să se implice în acţiuni de curăţenie şi ecologizare, conform obligaţiilor legale pe care aceştia le au. Toţi locuitorii trebuie să îşi cureţe şanţul din faţa imobilului lor, să adune gunoaiele, deşeurile vegetale, să taie iarba din zona aferentă proprietăţii, iar acolo unde este cazul să se ocupe şi de curăţarea albiilor pâraielor cu care proprietatea se învecinează.

Primarul Ioan Florin Mureşan precizează că de ridicarea gunoaielor se ocupă SC Comunal Eco SRL. “Pentru toţi cei care nu se vor conforma vom fi obligaţi să aplicăm amenzi, fără nicio ezitare”, a avertizat edilul.
Aşa cum Primăria are obligaţii faţă de cetăţenii săi, cetăţenii au drepturi şi obligaţii de îndeplinit în comunitate. Apropo de asta, administraţia locală a lansat în dezbatere publică şi la începutul acestui an bugetul local pentru 2017, pentru o transparentă totală în ceea ce priveşte cheltuirea banilor publici. Investiţiile propuse nu au avut decât 3 contestaţii, după cum ne mărturisea domnul primar. Astfel, trasând în linii mari priorităţile stabilite, precizăm că au fost alocate sume pentru cheltuielile curente şi întreţinere, indicatoare rutiere, semafoare, parcuri şi spaţii verzi, bănci, ghene de gunoi, achiziţie teren pentru amenajare parcare strada Privighetorii, achiziţie teren pentru amplasare rezervoare apă sat Mera, creşă şi grădiniţă în Baciu, maşină pentru salubritate şi curăţat strada, reparaţii la căminele culturale, şcoli, bibliotecă, susţinerea cultelor, a sportului şi a manifestărilor sportive, iluminat public şi festiv, asistenţă socială, modernizare infrastructură rutieră şi agricolă în comună, canalizare, intabulări terenuri, dar şi organizarea sărbătorilor locale.
“Am comandat proiectul pentru semaforizare. Acestea vor fi amplasate la trecerea de pietoni PETROM, pe strada Jupiter, vom avea semafor sau sens giratoriu la Napolact, un semafor inteligent la intersecţia DN cu strada Privighetorii, către Primărie, care va calcula timpul pentru culoarea verde în funcţie de fluxul de maşini, şi alte semafoare, cu buton, la trecerea de pietoni de la Căminul Cultural, grădiniţă şi şcoală”, a ţinut să precizeze Ioan Florin Mureşan.
Totodată, se lucrează la amenajarea în zona străzii Cantonului. A fost refăcut pasajul de trecere cale ferată, cu dale, şi se lucrează în continuare la trotuare.
În altă ordine de idei, urmează licitaţia publică pentru canalizare pe strada Palanetelor, Cimitirului, Mesteacănului şi Salcâmului. Pe lângă acestea, rămân alte câteva proiecte prioritare: pentru cei 1 milion de euro primiţi din fonduri europene pentru modernizare drumuri a început deja procedura de achiziţie a lucrărilor.   
Lista priorităţilor subliniate de edilul-şef al comunei Baciu continuă cu creşa de pe strada Jupiter, apa în localităţile Mera, Rădaia şi Suceagu. “Am predat autorizaţia către Compania de Apă, s-a achiziţionat terenul pe care urmează să fie amplasat rezervorul de apă, iar în aprilie, Compania de Apă va organiza licitaţie pentru lucrările de furnizare”, a adăugat primarul din Baciu.   
Măsurile pentru decongestionarea traficului în comună înspre şi dinspre municipiul Cluj-Napoca, în special la orele de vârf, precum şi amenajarea de parcări, insuficiente pentru numărul enorm de maşini, rămân printre provocările cele mai arzătoare ale comunităţii şi administraţiei şi în 2017, însă toate aceste proiecte trebuie să urmeze cursul firesc, etapă cu etapă, conform legii. Din păcate, sunt unele probleme care nu pot fi rezolvate imediat.

Minunea Învierii să vă găsească sănătoşi şi voioşi, să petreceţi sfintele sărbători în pace şi linişte, împreună şi alături de cei dragi şi apropiaţi. Hristos a înviat!
Primăria şi Consiliul Local Baciu
Primar, Ioan Florin Mureşan