Tipărire

bontida 1În fiecare an, sărbătoarea Lăsatul Secului declanşează ciclul de manifestări tradiţionale care marchează începutul Postului Mare la creştinii ortodocşi. La Bonţida, acest moment este marcat de traversarea satelor comunei de alaiul de chemători, care încearcă să îi sensibilizeze pe tinerii necăsătoriţi că a sosit momentul să se aşeze la casa lor.

Sătenii care au sărbătorit în acest an pe 26 februarie Lăsatul Secului s-au putut bucura de “Umblatul cu butucul”, un obicei specific comunei, păstrat din străbuni, readus la viaţă şi din ce în ce mai mediatizat, din fericire, în ultimii ani. Grupul format exclusiv din bărbaţi îmbrăcaţi haios, cu peruci şi costume speciale, reproduce un alai de nuntă care, însoţit de lăutari, colindă toate satele şi îi anunţă pe cei necăsătoriţi că le-a sosit vremea să facă nuntă.
În spatele alaiului sunt doi băieţi care bat în porţile feciorilor şi ale fetelor necăsătorite cu “butucul” legat cu un lanţ. Alaiul are în frunte ceteraşii, un mire şi o mireasă, naşi, dar un rol important îl au şi chemătorii cu pocnitori, îmbrăcaţi în straie tradiţionale. Prin izbire şi strigătură se anunţă că soseşte alaiul.
Duminică, încă de dimineaţă, în jurul orelor 9.30, alaiul s-a pornit de la Gară, pe strada principală din Bonţida. Toţi locuitorii îi aşteaptă încântaţi pe “nuntaşi” la porţi şi pun câte ceva în coşurile feciorilor.
bontida 3Prima oprire a alaiului a fost la casa domnului primar, Emil Cărhaţ, unde toţi participanţii au fost invitaţi să ciocnească un pahar în cinstea “mirilor” şi să guste din delicioasele plăcinte cu varză, brânză sau silvoiţ. Acompaniaţi de ceteraşi, cei mai petrecăreţi dintre nuntaşi s-au încins la joc. Apoi, alaiul zgomotos şi-a continuat drumul, pe toate străzile, rostind strigături specifice, păstrate din generaţie în generaţie.
Am profitat de vizita în Bonţida şi de faptul că era duminica Lăsatului Secului pentru un popas la Biserica Ortodoxă din localitate, unde preotul a vorbit despre importanţa postului modern pentru credincioşi. Lăcaşul de cult amplasat în centrul localităţii este conceput în stil răsăritean, cu fundaţia de piatră, zidurile de cărămidă şi acoperită cu eternit. Construcţia edificiului a început în anul 1936 şi a fost încredinţată meşterului Vidican Alexandru, întreprinzător din Nimigea de Sus. După decesul acestuia, lucrările au fost continuate de Lar Alex din Iclozel şi Szabo Gheorghe din Bonţida şi a fost terminată în 1940.
Sfinţirea bisericii cu hramul “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” a avut loc în anul 1942. Biserica din Bonţida a fost înzestrată cu iconostasul de la Capela Seminarului Teologic Ortodox din Cluj donat de Episcopie şi împodobit cu icoane pictate de Iuhasz Ernest din Gherla.
În faţa Bisericii, după slujbă, se încheie şi “Umblatul cu Butucul”. Aici, “nuntaşii” se pun din nou pe jucat, deoarece muzica tradiţională şi voia bună sunt elemente obligatorii la această sărbătoare!

Un sincer „La mulţi ani!”, felicitări şi urări de bine tuturor femeilor, cu ocazia zilei de 8 Martie.
Să vă bucuraţi, doamnelor şi domnişoarelor, de o primăvară frumoasă alături de cei dragi!
Primăria şi Consiliul Local Bonţida
Primar, Emil Aurel Cărhaţ