geacaConform Hotărârii de Consiliu Local Nr. 4 din 13.01.2017, beneficiarii Legii 416/2001 au fost implicaţi în cursul lunii februarie în acţiuni de curăţenie organizate la nivelul comunei Geaca. Totodată, pentru copiii din comuna Geaca, noul an aduce lucruri noi – cei mici vor putea participa la cursuri de dans, sub îndrumarea unui instructor-coregraf apreciat, în persoana Andreei Bunzeac.

Proiectul pe care tânăra coregrafă îl propune pentru copiii din toate comunele din zonă vizează şi întâlniri cu o actriţă, ocazie cu care celor mici li se vor prezenta noţiuni de actorie şi dezvoltare personală.
Ceea ce ne-a bucurat însă şi mai mult a fost vestea că, în curând, Castelul Béldy din Geaca ar putea fi reabilitat. Castelul este înscris pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, listă elaborată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România în anul 2010.
Castelul a aparținut familiei Béldy, stabilită în zonă în secolul al XIX-lea. Akos Béldy (1846-1932), membru al familiei Béldy, a deținut rangul de prefect al Clujului între 1888 și 1905, motiv pentru care s-a mutat aici cu familia, ridicând castelul.
În 1880 a fost ridicat edificiul, în stil neoclasic, cu elemente de arhitectură populară. Este format din parter, subsol, etaj și șarpantă dispuse pe un plan dreptunghiular de 17 X 11 metri. Intrarea este flancată de coloane dorice, care susțin terasa cu parapet metalic. Interiorul clădirii este distrus, scările spre subsol și etaj fiind ambele nepracticabile. Clădirea a fost revendicată de către urmașii familiei conților Béldy.
În prezent, se pare că proprietarii, împreună cu o fundaţie, persoane conştiente de valoarea şi potenţialul castelului, ar fi interesate să acceseze fonduri europene pentru reabilitarea edificiului, cu scopul de a-l transforma într-un centru cultural şi pentru organizarea de conferinţe. Se caută în continuare persoane dornice să se implice în consolidarea şi valorificarea acestui monument, o proprietate care implică costuri impresionante doar pentru curăţarea terenului aferent şi pentru a asigura paza a ceea ce a mai rămas în picioare, pentru că, din păcate, în ultimii ani, starea acestei reale bijuterii arhitecturale s-a degradat considerabil.

În prag de primăvară, cu ocazia zilei de 8 Martie, urăm tuturor colegelor, colaboratoarelor și femeilor din localitate multă sănătate și fericire alături de cei dragi.
La mulți ani, doamnelor şi domnişoarelor!
Primăria şi Consiliul Local Geaca
Primar, Ioan Miron
Viceprimar, Mihai Moldovan