frata 3Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, a organizat o serie de importante manifestări culturale în trei localități din județul Cluj, Ceanu Mare, Mociu, dar şi Frata, în perioada 20-22 februarie 2017, acțiuni înscrise în programul de conservare și protejare a culturii tradiționale finalizează, cu rezultate concludente, cercetările etnologice, etnografice, muzicologice și coregrafice ale echipei de teren a CJCPCT Cluj efectuate în cadrul Taberei de cercetare multidisciplinară a culturii tradiționale din județul Cluj - zona folclorică Câmpia Transilvaniei, în anul 2016.

În cadrul întâlnirilor programate, specialiștii Centrului de Cultură au fost prezenți marţi, 21 februarie, în mijlocul comunității, fiind găzduiţi de Căminul Cultural Frata, ocazie cu care au fost lansate public mai multe materiale culturale, realizate de Birourile Conservare Cultură Tradițională și Educație Permanentă ale instituției:
# Expoziția de fotografie documentară „Satul de pe Câmpie”, cu peste 20 de lucrări, un cadou pentru comuna Frata din partea reprezentanţilor CJCPCT Cluj,
# Cartea “Cultura tradițională din județul Cluj”, volumul I,
# Albumul CD „Horitori din Câmpia Transilvaniei“ (IV),
# Filmul-document “Popas în Transilvania” (II).
Cu acest prilej au luat parte la eveniment, pe lângă reprezentanţii CJCPCT, reprezentanţi din cadrul primăriei, împreună cu domnul primar Vasile Trif, domnul director al Căminului Cultural, Romulus Bucur, dar şi “Asociaţia de la Lume Adunate şi-napoi la Lume Date”, şi mulţi alţi iubitori și susținători ai tradițiilor populare autentice. Nu puteau lipsi din sală cei care au făcut posibile aceste memorabile lucrări, mărturii etnografice - participanții la tabăra din anul 2016.
Manifestarea a fost prezentată de domnul cercetător doctor Mircea Cîmpeanu, de la CJCPCT Cluj, dar a onorat cu prezenţa şi cu un frumos cuvânt, doamna Marinela Zegrean Istici, managerul instituţiei.
Totodată, în cadrul evenimentului a fost prezentat, la invitaţia CJCPCT Cluj şi volumul “Frata - vatră de cultură tradiţii şi spiritualitate”, o a doua ediţie a lucrării monografice, o ediţie revizuită, lucrare semnată de Lăcrămioara Pop, bibliotecar la Frata şi un adevărat susţinător activ, a activităţilor culturale ale comunităţii. Au fost cuprinse în aceste pagini datini religioase, jocuri, strigături, culese de la bătrânii din sat. “Dar mai sunt încă multe lucruri de spus, cred că nici cu încă cinci ediţii nu am reuşi să acoperim toate resursele acestei zone”, preciza autoarea.  
“Materialele prezentate întăresc toate convingerile noastre legate de această vatră de cultură, un reper pentru cercetările noastre”, aprecia domnul Cîmpeanu.
Participanți la Tabăra de cercetare din Frata au fost Trif Vasile (primarul comunei), Ciurcui Alexandru, Gheți Iuliu, Rozsnyai Ioan, Csazsar Ludovic, Pop Ana, Pop Lăcrămioara, Moldovan Susana, Galea Eleonora, Moldovan Ioan, Moldovan Ileana, Malnasi Susana, Soporan Samoilă, Soporan Raveca, Bucur Romulus Marinel, Negru Carmen Adriana, Moldovan Valentina, Pop Nița, Mărginean Mircea și Olimpia, Moldovan Emil.
Echipa de cercetare de la Centru Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj:
Manager:  Maria Marinela Istici
Șef birou Conservarea Cultură Tradițională: Dr. Mircea Cîmpeanu
Ioan Bruchental, Consuela Bendea, Adriana Andrei, Both Jozsef, Dr. Traian Vedinaș, Dr. Laura Pop, Dr. Dorel Marc, Ing. Mircea Albu, Dr. Silvestru Petac.
Numele acestor persoane sunt scrise în cartea lansată și la Frata CULTURA TRADIȚIONALĂ DIN JUDEȚUL  CLUJ – VOLUMUL I - CÂMPIA TRANSILVANIEI.

frata 2Sportul minţii – o altă tradiţie la Frata
Duminică. 12 februarie 2017 s-a desfăşurat la Berchieşu faza preliminară a concursului de şah, ediţia 2017, manifestare organizată la iniţiativa Primăriei Frata, Consiliului Local Frata, Căminul Cultural Frata şi Centrul de Informare Turistică Frata. Faza finală a concursului a avut loc la Căminul Cultural din Frata, duminică, 19 februarie.

Câştigătorii acestei ediţii sunt:
Faza preliminară de la Berchieșu
Locul I: Soporan Samoilă
Locul II: Rostaș Petru Cornel
Locul III: Călbează Vasile

Faza Finală de la Frata
ROSTAS PETRU CORNEL - LOCUL I
SOPORAN SAMOILĂ -LOCUL II
CĂLBEAZĂ VASILE- LOCUL III

De 8 Martie cu toții ne gândim la ființele iubitoare care ne susțin, cu grijă și cu grație, neîncetat. Este ziua în care, cu o floare, ne exprimăm afecțiunea, devotamentul și gratitudinea.
La mulți ani, doamnelor şi domnişoarelor!
Primăria şi Consiliul Local Frata
Primar, Vasile Trif