28Sâmbătă, 28 ianuarie, comuna Beliş, a găzduit într-un cadru de poveste o nouă ediţie a campionatului şcolar de schi fond. Manifestarea organizată cu sprijinul Consiliului Local și al Primăriei comunei Beliş, Școala “Avram Iancu” Beliş, cu implicarea Inspectoratului Școlar Cluj, face parte dintr-o serie de competiţii organizate între şcolile din zona montană a judeţului Cluj.

Conform regulamentului, elevii se întrec pe mai multe pârtii, la Beliș, Rogojel, Mărișel, Sâncraiu, Râşca, de anul acesta şi la Măguri-Răcătău, şi încheie la Băişoara, unde are loc ultimul concurs, “Micii vânători de munte”, organizat de ISJ Cluj în cadrul Sărbătorii Zăpezii şi unde se stabileşte clasamentul final între unităţile de învăţământ participante. Ca menţiune, Şcoala din comuna Mărgău, organizează în compensaţie cross-ul din luna octombrie, la care invită şcolile cu care se întrec la schi fond.
Ca la fiecare competiţie din cadrul acestui campionat şcolar, şi la Beliş s-au aliniat la start în total aproximativ 80 de elevi. Întrecerile se organizează pe mai multe categorii de vârstă, fiecare şcoală având o echipă de clasa V-VII, formată din două fete şi doi băieţi, o echipă de clasa VII-VIII, formată din două fete şi doi băieţi, dar organizatorii încearcă să îi atragă şi pe cei mai mici iubitori de sport, dându-le ocazia să participe la secţiunea pe care o denumesc HC. Se concurează atât individual, cât şi la proba ştafetă, unde fiecare şcoală este reprezentată de o echipă formată din două fete şi doi băieţi. La final sunt premiaţi participanţii, atât individual cât şi pe şcoală, conform clasamentului general. Arbitrajul este asigurat în parteneriat cu ISJ Cluj, de către mai mulţi profesori de sport din Cluj-Napoca, inspectorul şcolar Cristian Potoră fiind directorul de concurs.
Elevii din Beliş au reuşit până acum să înregistreze rezultate foarte frumoase. După concursul de la Beliş, micii schiori pregătiţi de profesorul de sport Anghel Todea aveau deja mai multe cupe şi medalii în palmares – la Rogojel, şcoala a obţinut locul III la general, la Sâncraiu la fel, locul III general, iar la Cupa Scoruşet, locul II, general. Între fruntaşi trebuie amintiţi elevii Cristina Trif, care a ocupat locul II la proba individuală la Rogojel, Robert Trif, ocupantul locului II la Cupa Scoruşet şi Ioana Bâlc, ocupanta locului III atât la Beliş cât şi la Sâncraiu. Şi echipa de ştafetă a obţinut locuri fruntaşe. Două locuri III la Rogojel şi Beliş, şi un loc II la Sâncraiu.
29Toate acestea ar fi fost însă imposibil de realizat fără sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Beliş. Din discuţia cu cadrul didactic care se ocupă de pregătirea copiilor din Beliş, am înţeles că echipamentul folosit este unul special şi greu de găsit, fiind asigurat elevilor în întregime de către Şcoala Beliş. “Aria de selecţie a participanţilor la aceste competiţii este formată din toţi elevii noştri, însă sunt selectaţi cei care îşi doresc cu adevărat şi cei care au şi abilităţi deosebite pentru acest sport de iarnă. Evident noi încercăm să îi învăţăm pe toţi tainele schi fond-ului”, a precizat Anghel Todea.
Pe lângă susţinătorii acestor competiţii mai sus menţionaţi, trebuie să amintim şi Mănăstirea Râşca Transilvană, care a găzduit elevii şi profesorii pentru servirea mesei, oferind totodată posibilitatea organizării în curtea Mănăstirii a festivităţii de premiere, manifestare la care au participat şi primarul comunei, domnul Viorel Matiş şi viceprimarul din Beliş. Ca în fiecare an, Pensiunea “Ana şi Irina” din Beliş a asigurat participanţilor ceai cald pe pârtie.