Tipărire

bontida 2Luni, 12 septembrie, în prima zi de şcoală din anul şcolar 2016-2017, a fost inaugurat noul corp de clădire de la Şcoala Răscruci, în prezenţa dascălilor, elevilor, dar şi a reprezentanţilor din cadrul instituţiilor publice locale şi judeţene. Investiţia, realizată din bani de la bugetul local, va găzdui începând din această toamnă de la elevii claselor pregătitoare până la cei de clasa a VIII-a.
Cei aproape 300 de elevi înscrişi la şcoala din Răscruci beneficiază acum de 12 frumoase săli de clasă, mobilier adecvat, table noi, grupuri sociale moderne, pentru a studia în cele mai bune condiţii, cum mai rar întâlnim, chiar şi la şcolile din mediul urban.
Şi asta nu e tot. Să nu uităm de noul teren de sport cu suprafaţă sintetică amenajat în curtea şcolii din localitatea Răscruci, tot printr-un proiect al Primăriei Bonţida. În timpul orelor de sport copiii au acces aici şi pot practica fotbal, handbal, tenis.  

Viitorii agricultori de la Răscruci
La Răscruci funcţionează începând din acest an şi o şcoală profesională cu specializarea agricultură, cu limba de studiu maghiară, fiind vorba despre un proiect derulat în parteneriat cu Fundaţia Kallós Zoltán. După cei trei ani de studiu, absolvenţii vor avea diplomă de agricultori în agricultura ecologică. În clasa a IX-a sunt înscrişi 18 elevi din judeţul Cluj.
După cum ne povestea doamna director Ioana Suliţeanu, iniţial, în anul 2013 a fost aprobată funcţionarea ca liceu tehnologic cu profil agricol, însă terminarea unui liceu înseamnă susţinerea unui examen de Bacalaureat şi, în plus, la final, absolvenţii nu obţin o calificare. Spre deosebire, şcoala profesională, prin programa stabilită oferă elevilor posibilitatea efectuării de practică şi chiar şi angajarea în cadrul societăţilor comerciale partenere. Pe lângă bobocii de clasa a IX-a, studiază agricultura ecologică alţi 34 de tineri, 14 în clasa a X-a şi 20 în ultimul an de studiu. Aceştia din urmă vor fi primii absolvenţi ai şcolii profesionale de la Răscruci, cei care iniţial au început în formula liceului tehnologic.
În cazul şcolii profesionale de la Răscruci, elevii efectuează practica la ferma didactică din Tiocu de Sus, comuna Corneşti. Recent inaugurată, ferma oferă o bază materială foarte bine pusă la punct, grajduri, utilaje, animale, livadă, teren pentru diverse culturi şi chiar şi posibilitate de cazare.
Totodată, pe baza parteneriatelor pe care şcoala şi Fundaţia Kallós Zoltán le au cu o şcoală din Ungaria, cei mai buni elevi de la Răscruci au avut ocazia de a face practică la o fermă didactică din ţara vecină.