Tipărire

frata 2Acesta este motto-ul Şcolii Gimnaziale Frata, o şcoală în slujba comunităţii şi care are capacitatea de a  funcţiona ca o structură eficientă şi echitabilă pentru toate categoriile de copii şi asigură progresul tuturor elevilor săi, astfel încât ,,mâine să fim mai buni ca azi”. Corpul didactic al şcolii are ca prioritate pregătirea elevilor pentru o lume în schimbare, formându-le capacităţi, deprinderi şi competenţe care să le permită să-şi găsească locul şi menirea socială.

Dascălii, conduşi de directorul prof. Teodor Bara, se dovedesc preocupaţi în a satisface nevoia elevului de a se simţi competent, integrat în colectiv şi educat pentru a deveni bun cetăţean de tip european, cu un comportament ecologic. Şcoala îşi îndeplineşte rolul de iniţiator, susţinător şi catalizator al  comunităţii, de continuator al tradiţiilor locale.
Cu o tradiţie veche în ceea ce priveşte învăţământul local, comuna Frata a avut, conform documentelor existente, prima şcoală, o şcoală confesională greco-catolică, în 1874. La sfârşitul sec. XIX şi începutul sec. XX, în Frata erau 3 şcoli: o şcoală confesională greco-catolică, o şcoală de stat şi una ungurească. Localul Şcolii confesionale reformate s-a construit în 1886. În anul 1924 s-a reparat localul şcolii de stat din Frata. La data de 24 aprilie 1959 în comuna Frata erau 9 şcoli: Şcoală de 7 ani în centrul comunei Frata, Şcoală maghiară de 4 ani în Frata, Şcoală de 4 ani în Frata, Oaş, Olar, Răzoare, Pădurea Iacobeni, Berchieşu, Poiana Frăţii.      
“Actualul local al şcolii a fost construit în perioada 1964-1968 şi a fost renovat în anul 2002 cu sprijinul fundaţiei ,,Lasst uns Gehen” Heiligenstad – Germania. Am mai beneficiat de fonduri de la M.Ed.C., în perioada 2005-2008. Şcoala a suferit în timp mai multe transformări, în prezent este şcoală cu personalitate juridică, şi are în subordine 2 structuri. În anul 2007 am inaugurat noul local al Grădiniţei Frata, iar în anul 2008 noua sală de sport”. (https://scoalafrata.wordpress.com)
De asemenea, Primăria Frata s-a implicat în a asigura sumele necesare pentru lucrări de reparaţii sau alte dotări. Tot prin implicarea autorităţilor publice locale comună beneficiază şi de un teren de sport modern, o investiţie realizată recent din fonduri europene.  
Anul şcolar 2016-2017 a debutat în comuna Frata aşa cum este firesc, cu o festivitate organizată în prezenţa tuturor instituţiilor publice locale, Primărie, Poliţie, Biserică, Şcoală. Cu această ocazie, domnul primar Vasile Trif a susţinut un scurt discurs, urându-le mult succes copiilor în noul an şcolar. În prezent, la nivelul comunei Frata sunt înscrişi 439 de copii în sistemul de învăţământ, dintre care 37 de boboci au început clasa pregătitoare, 13 la şcoala din Sopor şi 24 la Şcoala Gimnazială din Frata.