mihai viteazu 2Ultimele săptămâni au fost marcate în comuna Mihai Viteazu de o serie de evenimente cultural-artistice încununate de succes, manifestări ce s-au bucurat de multă apreciere din partea publicului. Vara s-a încheiat cu activităţile prilejuite de “Zilele comunei”, Festivalul “Mugurel de cântec şi de joc” şi vizita localităţilor înfrăţite, acţiuni cuprinse în proiectul cu finanţare europeană «Viitorul Europei-viitorul nostru», prin programul ”Europa pentru Cetăţeni” 2016.
Prin activităţile derulate pe parcursul celor trei zile, s-a urmărit înţelegerea politicii Uniunii Europene şi încurajarea cetăţenilor în a veni cu idei noi şi sustenabile pentru promovarea oportunităţilor, a angajamentelor interculturale şi a voluntariatului la nivelul Uniunii Europene. Având ca scop final crearea unei uniuni mai puternice s-a apelat la schimbul intercultural și regional, prezentarea tradiţiilor culinare şi populare şi s-au purtat discuţii având ca şi temă valorile comune.
Vineri, 16 septembrie 2016, Casa de Cultură din Mihai Viteazu a fost gazda unui spectacol de muzică ușoară și populară, oferit de cursanți și absolvenți ai Școlii Populare de Arte „Tudor Jarda” din Cluj-Napoca. Evenimentul, organizat în colaborare cu Casa de Cultură Mihai Viteazu, Primăria şi Consiliul Local Mihai Viteazu, a încheiat ediţia a VIII-a a Taberei de toamnă organizată de instituția de cultură clujeană, tabără desfășurată în acest an la Albac. Cursanţii de la muzică uşoară au fost acompaniați de Formaţia „Recoverded”, condusă de expertul Rareş Suciu. Cea de-a doua parte a spectacolului a fost alocată iubitorilor de folclor. Tinerii solişti au fost acompaniaţi de taraful „Vatră de dor”, dirijat de expertul Iancu Pop. Prezentarea a fost asigurată de Grigore Sâmboan, redactor șef la radio Renașterea Cluj-Napoca, de asemenea absolvent al Școlii Populare „Tudor Jarda”.
Sărbătoare la Cheia
Duminică, 18 septembrie, a avut loc cea de-a doua ediţie a sărbătorii dedicată satului Cheia. Evenimentul a fost posibil cu implicarea consilierilor locali, a Casei de Cultură din Mihai Viteazu, a Ansamblurilor “Fiii Moţilor” şi “Rügyek” din Mihai Viteazu, “Fiii satului” din Valea Ierii şi, bineînţeles, nu în ultimul rând, “Fiii Moţilor” din Cheia. Au întreţinut atmosfera frumoasei zile solişti din zonă, printre care Larisa Faur, Iulia Cirebea, Raluca Drule, Cristina Chiper şi Alexandru Făgădar.
Printre participanţi s-a aflat şi domnul primar al comunei, Ioan Zeng, consilieri locali, preoţii din localitate şi corul bisericii ortodoxe “Sfinţii Arhangheli” din Satu Mare, condus de Emilia Delean. “Emilia Delean este născută în satul Cheia, a studiat muzica şi a ajuns profesoară de muzică în Satu Mare. După pensionare a devenit dirijorul corului de la Biserica Ortodoxă “Sfinţii Arhangheli” din Satu Mare”, după cum relata preotul paroh al bisericii ortodoxe din localitatea Cheia, părintele Ioan Ţărmure.
Şirul evenimentelor cultural-artistice nu se opreşte aici: comunitatea din Mihai Viteazu urmează să găzduiască, în 29 octombrie “Ziua Cepei”.