Tipărire

16Pe parcursul a două zile, 23 şi 24 mai, Primăria şi Consiliul Local Iclod, grupul ”Tradiţii Ormănene”, Ansamblului “Dansatorii de pe Someş” şi “Ceteraşii din Pintic”, precum şi alţi localnici, gătiţi în straie populare de sărbătoare, au contribuit la buna desfăşurare a unui eveniment, atipic pentru zilele noastre - “Nunta tradiţională de la Orman”.

Toate etapele unei nunţi adevărate româneşti, de la peţit, chematul la nuntă, pregătitul mâncării, plecarea mirelui din casa părintească, momentul emoţionant “după nănaşi”, despărţirea miresei de părinţi şi pregătitul carului cu zestrea miresei, formarea alaiului de nuntă, cununia şi ospăţul, au fost respectate în detaliu.
17Mai ales pentru tineri, sau cei de la oraş, care nu au mai avut ocazia până acum să audă strigăturile şi urările haioase de nuntă, tipice spaţiului rural românesc, evenimentul a fost un bun prilej de întâlnire cu vechile obiceiuri româneşti şi de bună dispoziţie.
Evenimentul de la Orman a fost organizat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Cluj, prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj.

 

 

O nouă capelă în comună
18Tot duminică, 24 mai, după slujba de la biserică a fost sfinţită capela de la Iclod. Este vorba despre o nouă investiţie a primăriei Iclod, care se remarcă prin atenta alegere a dotărilor şi prin calitatea lucrărilor. Începând de acum, iclozenii vor putea beneficia de acest spaţiu şi utilităţi şi, după cum preciza primarul Ioan Emil Pîrţoc, pentru acest an în mod gratuit. Până la sfârşitul anului, deocamdată, sunt fonduri de susţinere din bugetul primăriei.
Evenimentul a fost cu atât mai important cu cât, pe lângă marele sobor de preoţi, cel care a oficiat slujba de sfinţire a acestui aşezământ a fost ÎPS Andrei Andreicuţ. Cu această ocazie, Preasfinţitul Mitropolit al Clujului a felicitat reprezentanţii administraţiei locale pentru tot ceea ce fac pentru locuitorii acestei comune.