03În cinstea eroilor care s-au jertfit pentru urmaşi şi pentru libertatea ţării, autorităţile locale, dascălii şi clerul din comuna Aşchileu au organizat aşa cum se cuvine un Parastas de pomenire, la Monumentul din localitatea Aşchileu Mare. Momentul, de o mare însemnătate spirituală şi puternică încărcătură emoţională, a fost urmat de acţiuni cultural-artistice susţinute de copiii din comună.


Aşa cum subliniau în cuvântările lor, preoţii care au săvârşit slujba de pomenire, avem datoria de a ne aduce aminte de “părinţi” şi de sufletele lor care sunt în ceruri, iar comunitatea locală din Aşchileu nu uită an de an să marcheze aşa cum se cuvine Ziua Eroilor, zi ce, conform orânduirii ortodoxe, coincide cu o mare sărbătoare creştinească - Înălţarea Domnului.


04Joi, 21 mai, după slujba de la biserică, cu mic cu mare, locuitorii şi invitaţii s-au adunat în faţa Monumentului Eroilor din Aşchileul Mare, pentru a participa la ceremonia de depunere de coroane de flori. Reprezentanţii clerului din comună au profitat de această ocazie pentru a adresa mulţumiri pentru susţinerea pe care o primesc din partea autorităţilor locale şi a primarului Ioan Porumb, cel care este mereu aproape de toate bisericile din comunitate.
Preotul Dan Hognogi, Protopop al Clujului, prezent în mijlocul grupului celor şase preoţi care au participat la eveniment, s-a adresat credincioşilor vorbind despre lupta teribilă de la Termopile şi importanţa credinţei care ne poartă spre biruinţă. “La fel cum grecii au rezistat în faţă numeroasei armate persane, şi neamul românesc a făcut faţă luptelor de-a lungul secolelor. Pe eroii neamului nu avem voie să îi uităm nici înaintea lui Dumnezeu, nici înaintea istoriei”, îndemna preotul prof. dr. Dan Hognogi.
Deosebit de apreciat a fost şi momentul folcloric oferit de copiii Ansamblului “Muguri de Aşchileu” şi de solistele Adela Stanciu şi Marinela Gilăuan.

0506