20Luna aprilie a fost o lună interesantă pentru zona noastră, vremea alternând între viscol cu zăpadă şi zile însorite, ca vara. Vremea a fost de partea noastră, aşa că, deși cu câteva zile înainte era iarnă în toată regula, în zilele Sfintelor Paști am avut parte de o vreme excepțională, ceea ce a făcut ca bisericile din comună să fie pline în acele minunate zile.


Deși în vârf de munţi, să zicem mai feriți de modernismul zilelor noastre, se păstrează multe dintre tradiţiile străvechi, din păcate, purtatul costumelor populare în zi de mare sărbătoare este tot mai rar.
Acest lucru se datorează cel mai des lipsei costumelor autentice, dar este îmbucurător faptul că tinerii le caută şi când le şi îmbracă, le poartă cu mare mândrie. Obiceiul portului popular în zi de sărbătoare este mai bine păstrat în satul Săcuieu.
21Una peste alta, animată de multe sărbători creștine mari, luna aprilie a fost una frumoasă, perioada fiind marcată, în sfârșit, de apariţia şi la noi, a primelor semne de primăvară. Astfel, verdele crud începe să își facă apariția pe câmpurile proaspăt curăţate de localnici, iar din când în când, pe culmi se întrezăresc pâlcuri frumoase de oi cu mielușei sprinteni zburdând. În curând şi pădurea va deveni de un verde deosebit, iar pomii vor abunda de flori frumos mirositoare, plăcute privirii. Deși se spune că după Sângeorz se împreună turmele, animalele care trebuie să urce la munte mai au puțin de așteptat, întrucât Vlădeasa încă mai poartă haina albă a iernii. Aşa că, pe rând, şi fermierii comunei noastre vor forma turmele de oi şi ciurzile de vaci, care vor anima până în toamnă culmile frumoaselor zone ale Săcuieului, dealul Bănişorului şi poienile mândrei Vlădeasa.
Tot în această lună au debutat şi depunerile cererilor de plată pentru plățile pe suprafețe de la APIA, ceea ce face ca perioada următoare să fie una destul de agitată atât pentru autoritățile locale cât şi pentru fermieri. Vremea frumoasă va face posibilă şi reînceperea lucrărilor mari finanţate din fonduri europene şi investițiile din resurse proprii coordonate de Primăria Săcuieu. Lucrările aflate în derulare vor trebui finalizate până în toamnă şi vor aduce un mare plus comunității noastre.
Deși toți locuitorii comunei sunt prinși acum cu lucrările de primăvară, pentru cei din satul Rogojel primăvara aduce un eveniment în plus, unul de mare amploare. Rogojenii se pregătesc cu zor de resfințirea bisericii ,,Sfânta Treime", din localitate, eveniment ce va avea loc pe data de 10 mai. Acest lăcaș de cult are un istoric impresionant, fiind vorba despre o biserică monument istoric datorită vechimii, dar este şi singura biserică-monument construită din piatră la o asemenea altitudine. Sfântul lăcaş a fost refăcut aproape în totalitate cu respectarea arhitecturii iniţiale şi a condițiilor impuse de responsabilii cu cultura. La loc de cinste a fost pictat şi chipul eroului național Avram Iancu, care pe lângă alți moți a luptat şi alături de locuitorii satului Rogojel şi a fost găzduit pe aceste meleaguri. În acest an se împlinesc 300 de ani de la prima atestare documentară a alei biserici aflate în satul Rogojel, una de lemn, din păcate căzută pradă focului şi revoltelor acelor vremi.
Deci, așteptăm cu drag pe toți credincioșii ce vreau să ne fie alături în acea zi de sărbătoare - 10 mai, pentru a participa la slujba oficiată de un mare sobor de preoți în frunte cu ÎPS Andrei Andreicuţ. Să ne  bucurăm împreună de frumuseţea bisericuței din munte şi de peisajele mirifice ale zonei.

Cu respect, Gheorghe Cuc