Tipărire

09Preocuparea locuitorilor din satele comunei clujene Aşchileu pentru agricultură, nu mai este o noutate. Implicaţi activ în lucrările de însămânţare a terenurilor agricole şi de curăţarea păşunilor, cetăţenii speră să aibă parte de un an bogat, cu condiţii meteorologice prielnice şi cu producţie bună, în finalul căruia să se poată bucura pe deplin de roadele muncii lor, una deloc uşoară.
Fiind vorba de o zonă recunoscută pentru creşterea animalelor, în special ovine şi bivoli, cea mai mare parte a suprafeţelor agricole reprezintă terenuri de păşunat. Crescătorii de animale sunt însă disperaţi, în condiţiile în care întâmpină probleme diverse în procesul de întocmire a documentaţiei pentru obţinerea de finanţare prin APIA. Oamenii se plâng că pe vremea comuniştilor multe dintre terenurile agricole au fost arate, însă în prezent se folosesc ca şi păşuni şi fâneţe, modificări neprecizate însă în documentele existente. Din acest motiv, cetăţenii nu sunt în regulă când ajung să depună cererile de finanţare. Categoria de folosinţă a terenurilor nu este imposibil de schimbat, însă legislaţia impune anumite etape, care implică uneori costuri pentru cetăţeni, imposibil de suportat.
Fiind vorba de fonduri europene, este normal ca anumite rigori să apară în acest traseu de finanţare, însă directorul APIA Cluj, domnul Adrian Zaharia, ne-a declarat că se fac întâlniri cu reprezentanţii administraţiilor locale de la nivelul judeţului, pentru a se identifica problemele specifice cu care se confruntă fiecare dintre comune, pentru găsirea soluţiilor necesare în deblocarea situaţiei. Reprezentantul APIA este de părere că este vorba în primul rând despre un deficit de informare către fermieri, şi, având în vedere volumul de muncă, o altă problemă este lipsa de personal în cadrul primăriilor, personal implicat în eliberarea documentelor.