borsa 4Anul calendaristic 2018, Anul Centenar, dar și Anul școlar 2017-2018 este pentru Școala Gimnazială Borșa un an al împlinirilor pe toate planurile. Să vorbești despre ce s-a realizat în această perioadă poate să arate a laudă, însă chiar lipsiți de modestie putem să aducem argumente la acest slogan. Să fi studiat în Școala din Borșa este o mândrie! Să predai la Școala Gimnazială Borșa este o responsabilitate, dar și o onoare! Să prezinți munca de un an a Școlii Gimnaziale Borșa este o obligație!

Cine suntem noi, Școala Gimnazială Borșa? Suntem o școală mică, frecventată de 150 de elevi, copii ai borșenilor care doresc să devină OAMENI. Școala noastră adună toți copiii de pe raza comunei Borșa, dar și din sate care aparțin altor comune, precum Bădești (comuna Vultureni) și Satulung (comuna Chinteni). La fel ca multe alte școli din județ, dar și din țară, ne confruntăm cu dureroasa problemă a scăderii populației școlare, însă nu ne pierdem speranța. Spunem oriunde și întotdeauna: Școala din Borșa nu va pierde din lupta cu timpul. Va ieși întotdeauna învingătoare. Generațiile vin și pleacă, însă ȘCOALA rămâne pavăză a trecutului pentru viitor. Din punct de vedere material, ne confruntăm mai mereu cu problemele întâlnite în învățământul românesc. Într-o societate în care școala primește fonduri în funcție de numărul de elevi, iar numărul scăzut de elevi al unei școli este, deseori, rezultatul nivelului scăzut de trai din comunitate, totuși răzbim, ne luptăm, căutăm soluții pentru ca elevii și părinții să fie mândri de noi.
Pentru Școala Gimnazială Borșa anul școlar 2017-2018 a fost un an al împlinirilor în plan educațional. Deși avem un număr mic de copii înscriși, rezultatele muncii profesorilor noștri dedicați, ale elevilor noștri cuminți, cu care ne lăudăm, și implicarea încă greoaie a părinților sunt toate o bună oglindă pentru noi. Școala Gimnazială Borșa deține spații unice, deosebite, aranjate și reamenajate permanent pentru a deveni prietenoase. Copiii noștri vin la școală și la grădiniță cu bucurie, deoarece aici întâlnesc atât suflete calde, cât și spații așa cum își imaginează ei. Spațiul școlar este estetizat prin munca elevilor alături de profesorii de desen, educație fizică și educație tehnologică sau istorie. Peste tot se întâlnesc culori vii și aranjamente inedite. Toți trecătorii care văd școala rămân uimiți atât de arhitectura ei, dar și de modul în care spațiul școlar este pus în valoare. La fel ca în fiecare an, profesorii mai noi sau mai vechi, toți însă tineri, se dedică trup și suflet „puilor de borșeni”. Pentru profesorul de Borșa fiecare elev este mai întâi un „pui de om” și apoi un elev căruia să-i ceri să acumuleze informații. Profesorii știu că la venirea în Școala Gimnazială Borșa conducerea școlii nu are multe pretenții, dar sunt câteva esențiale, printre care și cunoașterea îndeaproape a elevului prin activități școlare și extrașcolare. Școala din Borșa este o familie! Trăind într-o comunitate relativ mică, problemele sociale din cadrul familiilor elevilor noștri sunt cunoscute mai ales de conducerea școlii care, împreună cu autoritățile locale, găsesc de cele mai multe ori soluții.

O școală mică, dar cu realizări mari!
În planul activităților extrașcolare, Școala din Borșa se poate mândri cu activități organizate aproape săptămânal de cadrele noastre didactice, de la excursii de relaxare până la excursii de studiu pe diferite domenii. Sunt cuprinși toți elevii doritori, indiferent de nivelul social al acestora. Școala găsește întotdeauna soluții pentru ca elevii să fie egali între ei.
Marcarea Centenarului a fost în acest an în centrul tuturor activităților. Cu o sală dedicată Marii Uniri, denumită Sala Centenar, în care elevii au putut să se informeze despre acest moment important din istoria noastră, cu afișe și programe de activități inedite pe această temă, putem spune că s-a punctat foarte bine Anul 1918 prin faptul că s-a susținut de către directorul Școlii, profesor de istorie, o interesantă lecție demonstrativă, “Unirea la noi în sat!”, la care au participat 25 de profesori din județ, domnul profesor Hadrian Arion, inspector de istorie, și câțiva directori de școli. Activitatea a fost pregătită de elevi, care au cercetat surse orale din localitate. Sub cupola aceluiași mare eveniment, Centenarul, Școala Gimnazială Borșa a încheiat în acest an un parteneriat deosebit de important sufletește cu două școli de peste Prut, din Raionul Edineț (Gimnaziul Brânzeni și Gimnaziul Târnova). Directorul școlii a vizitat aceste unități de învățământ; este de menționat dragostea de România și de poporul român a directorului Direcției de Educație din Raionul Edineț, doamna Galina Musteață. Am venit de acolo cu următoarea constatare: „Unirea cu Moldova va avea loc atunci când românii vor avea aceeași iubire față de țara lor cum o au basarabenii”.

Toamna se numără rezultatele
În anul școlar 2017-2018 rezultatele elevilor noștri la olimpiade și evaluări naționale au fost remarcabile. Amintim mențiunile obținute la Olimpiada județeană de Științe socio-umane (cultură civică), unde două echipaje s-au clasat pe locuri onorabile. La Evaluarea Națională de Limba și literatura română, din cei 11 elevi prezenți, 9 elevi au obținut o notă peste 8, din care 6 au obținut peste 9. Toți cei 17 elevi au fost admiși la liceele și școlile profesionale pe care le-au ales. Trebuie felicitată pentru aceste rezultate, dar și pentru cele de anii trecuți, doamna profesoară de Limba și literatura română Amalia Lungescu, cea care, cu timp și fără timp, se dedică trup și suflet educației elevilor din Borșa de peste 15 ani.

Școala – sufletul comunității
O comunitate fără școală este aproape în moarte clinică. Este o constatare pentru rolul pe care îl are școala în fiecare sat. Școala Gimnazială Borșa a devenit, pe lângă casa educației, și casa din care emană cultura. De câțiva ani, Școala din Borșa este și locul unde cei plecați se reîntorc ACASĂ. Din inițiativa directorului școlii, prof. Ciprian Varga, s-a reînnodat, după ce a fost demult uitată, întâlnirea generațiilor de absolvenți. Anul trecut școlar s-au reîntâlnit după aproape 60 de ani absolvenții Generației 1959. La începutul vacanței de vară a fost rândul altor trei generații de absolvenți, cei din anul 1958, 1961 și 1978, întâlnirile fiind emoționante.
Veniți din Borșa, Cluj, Gherla sau chiar din alte județe, foștii noștri elevi ne-au lăsat cu legământ: „Să nu ne uitați! Și noi suntem de aici! Dorul de sat, de pietre, de dealuri, de valea Borșii, de casa părintească este mare” (Ana Miszti din Bistrița-Năsăud). Ar merita relatat fiecare episod al acestor reîntâlniri unice, deosebite, gazdă fiind Școala noastră.

Școala de vară
În perioada 20-30 august, școala noastră, în colaborare cu After School Borșa, a organizat activități educative și de relaxare cu elevii școlii, cu foști elevi sau copii veniți în vacanță la noi în localitate. Elevii, împreună cu directorul școlii, dar și cu invitați din afara școlii, au făcut cunoștință cu tradiții și obiceiuri vechi de la noi din sat, precum Pregătirea Prescurii pentru biserică și Prelucrarea cânepii; au făcut să avem „școala prietenoasă” prin pavoazarea spațiilor și pictarea pereților interiori ai școlii. Tot în această perioadă elevii au intrat în atmosfera satului de altădată, făcând cunoștință cu Muzeul deschis în incinta școlii; copiii au pus întrebări, au venit cu propuneri și s-au îmbrăcat în straie populare vechi de peste 100 de ani. Aventura noastră pe tărâmul educației și culturii continuă cu mai multă dăruire, dar și cu multe speranțe!

Prof. Ciprian Varga, directorul Școlii Gimnaziale Borșa