sacuieuDeși nici nu prea o putem numi vară, acest anotimp a fost unul dificil din punct de vedere al vremii ploioase atât pentru agricultorii comunei, cât și pentru lucrările de întreținere necesare a fi făcute de către administrația locală. În urma ploilor abundente au fost distruse mai multe obiective publice, pentru care am întocmit în regim de urgență documentele necesare și am convocat comisia în măsură a stabili gravitatea pagubelor. Astfel, în urma acestor demersuri și a evaluării făcute împreună cu un inginer proiectant, am solicitat și primit ulterior suma de 426.000 lei în vederea efectuării reparațiilor necesare și, sperăm, a unor mici lucrări care să prevină astfel de pagube pe viitor.

Tot la capitolul investiții, am demarat pe parcursul acestei luni mai multe licitații publice în vederea atribuirii a două lucrări de modernizare drumuri în comună, unul prin fonduri FEADR și altul prin PNDL, precum și o lucrare de proiectare drumuri tot pe fonduri FEADR. Din păcate, în acest domeniu se pare că am ajuns să stăm cu banii în conturi și să așteptăm constructorii, întrucât aceștia nu se înghesuie în ultima perioadă la lucrări datorită lipsei forței de muncă, a creșterii prețurilor la combustibil, dar și a distanțelor mari, cum e și cazul nostru; mai mult, proiectele sunt foarte greu de modificat odată aprobate.
Ca o veste bună, anunțăm cu mare bucurie finalizarea părții carosabile, turnarea întregului covor asfaltic pe porțiunea de 6 km din DC 129 Rogojel, lucrare începută în urmă cu ceva timp și derulată destul de greoi din lipsă de fonduri.
O altă problemă majoră cu care ne confruntăm este faptul că la data de 11 august anul curent a expirat Amenajamentul Silvic pentru pădurile proprietate a comunei noastre, lucru care a dus la un blocaj major în acest domeniu. Blocajul este cu atât mai mare cu cât acest lucru a surprins peste 20.000 de mc material lemnos doborât de furtuna din 19 septembrie 2017, care zace în pădure și nu poate fi exploatat. Această întârziere se datorează faptului că procesul de inventariere a materialului respectiv a fost greoi și anevoios, fiind necesare și o mulțime de avize și aprobări; astfel, termenul a fost prelungit mai mult. Peste toate acestea, capacul a fost expirarea amenajamentului silvic, lucru care ne împiedică să facem orice tip de lucrare, acest fapt aducând comunei  mari pierderi financiare și de natură ecologică. Ținând cont că majoritatea lemnului este de esență rășinoase, acesta este supus unui amplu proces de sufocare și atacurilor de ipidae (gândacii de scoarță) care vor afecta și alți arbori sănătoși din jur, dezastrul ecologic căpătând astfel amploare. În acest sens, la această dată luptăm pe toate căile posibile și cu toate instituțiile abilitate să deblocăm această situație și să reducem atât cât se mai poate amploarea acestui dezastru atât din punct de vedere financiar cât și ecologic.
În speranța unei toamne roditoare din toate punctele de vedere, a demarării unor lucrări mult așteptate, vă dorim numai bine de aici, de la poale de Vlădeasa.

Primar, Cuc Gheorghe