apahida 2Primăria și Consiliul Local Apahida au organizat în 18 și 19 august a VII-a ediție a Zilelor Comunei. Sâmbătă a avut loc a II-a ediție a „Cupei Vasile Moga" la fotbal, pe arena sportivă din Apahida. Premierea echipelor de fotbal de pe raza comunei Apahida a avut loc duminică, înmânându-li-se premii reprezentanților echipelor sau cluburilor de fotbal. Câștigătoarea ediției din acest an a fost ACS Sporting Apahida, primind un set de douăzeci de genți pentru echipament; locul II a fost ocupat de Inter Dezmir, care a primit un sac cu zece mingi de fotbal; locul III l-a ocupat Progresul Sînnicoară. Le-au fost oferite diplome, cupe, câte cinci mingi și câte un set de maieuri pentru antrenament, dintr-un buget aprobat de Consiliul Local.

Tot în prima zi, pe scena amenajată pe platoul din zona Sălii sportului din Apahida, au urcat pe scenă câțiva soliști locali: Antoniu Mânecan, Cecilia Șerban, Gherman Alexandra. A urmat F Charm și recitalul îndrăgitei interprete Andra, ziua de sâmbătă fiind dedicată mai cu seamă tinerilor.
Duminică a fost ziua tradițiilor și a cântecului popular. Discursul primarului comunei, domnul Grigore Fati, însoțit pe scenă de invitații acestei ediții, a început cu un moment de reculegere: „Este primul an de mulți ani încoace când sărbătorim aceste zile fără prezența unei persoane care de fiecare dată ne-a demonstrat nouă tuturor ce înseamnă patriotism: doamna Marița Jucan, care astăzi nu mai este printre noi și în cinstea căreia vreau să vă rog pe toți să păstrăm un minut de reculegere. Să-i fie țărâna ușoară!
Niciodată Zilele comunei Apahida nu vor fi prilej de dispute politice, așa că nu voi vorbi de niciun partid politic. Nu este vreme de politică atunci când desfășurăm această activitate pentru comuna noastră în anul Centenarului Marii Uniri. Dați-mi voie să fac referire doar la aspecte legate de acest Centenar. Dacă stăm să analizăm ce se întâmplă astăzi în țara noastră, vom constata că nu suntem pregătiți sau nu ne pregătește cine trebuie pentru a sărbători la 1 Decembrie 2018 100 de ani de la realizarea Unirii aproape a tuturor românilor într-un singur stat. Din păcate, nu știu din ce motive, dar aveam așteptări mari în acest an, ca și dumneavoastră, cred, să primim semnale și îndemnuri pentru unitate de la cele mai înalte foruri ale statului român, începând cu Președinția, Parlamentul, Guvernul și mai marii bisericilor, indiferent de confesiune. Toți ar trebui să facă tot ce se poate pentru a ne îndemna către unitate. Din păcate, nu s-a întâmplat așa. Dacă ne vom aminti de două versuri: „Fireasca unire cu patria mumă/ Ne-a fost cel mai scump ideal”, mă întreb oare câtor dintre cei mari le mai este astăzi acesta idealul, păstrarea unirii făcută de cei o sută de mii de reprezentanți de la Alba Iulia? Oare câți am fi în stare să mergem astăzi cu mijloacele de transport cu care au mers ei la Alba Iulia, fără alte motive, numai pentru a sărbători Marea Unire? Vom vedea și acest lucru la 1 Decembrie. Am uitat și de alt vers care spune: “Căci frații în veci vor fi frați!” Mai suntem cu toții frați? Ce trebuie să facă mai marii țării pentru ca noi să fim din nou frați? Nu mai este mult, dar cred că încă putem să facem ceea ce trebuie. Să încercăm, dragi invitați, să dăm acel semnal de aici, de la Apahida! Sper că vom reuși să stăm la aceeași masă cu toții de la un partid și de la celălalt, de această religie și de la alta, și bogați și săraci. Să uităm de dispute măcar în aceste câteva luni pe care le mai avem!”
Domnul primar a mulțumit angajaților primăriei și consiliului local Apahida, domnului Sorin Guță, directorul Casei de Cultură, sponsorilor care au făcut posibilă pentru localnici și această ediție. Practic angajații primăriei, supervizați de un bucătar autorizat, au contribuit la prepararea atât a balmoșului cât și a gulașului, începând de la curățatul și tăiatul legumelor, până la vânzarea acestora, materia primă fiind donată de către fermierii comunei. Sumele obținute din vânzarea acestor delicatese  au fost donate unor familii nevoiașe.
Această ediție a stat sub semnul Centenarului, iar pe scenă au urcat tineri interpreți, dar și nume foarte cunoscute din muzica populară. Au cântat Giulia Goia, Andrada Mariș, Antonia Jimborean, Adriana Morocoș, Maria Bărăian, Sorin Brăileanu, Ana Georgeta Balla, Marcela Vădan Szilaghi, Andreea Socaci, Elena Paneș, Florin Dan Bota, Amalia și Andrada Codorean, Maria Butilă. Cântecele au fost presărate cu jocuri din repertoriul Ansamblului Someșul Apahida cu cele două generații și ale Ansamblului de jocuri tradiționale din Mociu. La finalul spectacolului folcloric Ana Ilca Mureșan a susținut un recital.
Tot cu acest prilej au fost premiați elevii care au participat la olimpiade sau au obținut premii deosebite la concursuri școlare.