vultureniDomeniul Vultureni, Colina Farms, împreună cu Fundația RBL Cluj (prin proiectul Antreprenorești – adoptă un sat), Civitas, Handmade Transilvania și artiștii din zonă precum ceramista Cristina Pop, cu susținerea și implicarea primăriei Vultureni, vă invită cu bucurie la “Festivalul Silvoiței”, ca să cunoașteți comunitatea de producători și artiști din zona Vultureni și mai ales să petreceți o zi bogată în mijlocul naturii.
Pe platoul de lângă ferma de legume organice Colina Farms din localitatea Băbuțiu, comuna Vultureni, va avea loc în 22 septembrie prima ediție a “Festivalului Silvoiței”. Inițiatorii evenimentului sunt oameni tineri de afaceri, care desfășoară diferite activități pe raza comunei, de la agricultură organică până la producerea de sucuri, siropuri naturale, crescători de cai pentru agrement, crescători de măgari.

Scopul festivalului este popularizarea produselor tradiționale care se obțin în zonă: silvoiță sau dulceață de prune, sucuri și siropuri de zmeură, de mure, produse apicole, produse rezultate în urma activității de creștere a oilor, diferite sortimente de caș de oaie, renumitul gulaș ardelenesc, batal la proțap. Vor fi standuri prin care vor fi popularizate metodele tradiționale prin care se obțin aceste produse; se vor face demonstrații și vom avea gospodari și gospodine din zonă care vor face dulceața de prune, alții o vor avea gata făcută. Aceste produse vor fi – prin acest festival – cunoscute și comercializate.
„Pentru noi va fi o experiență nouă și vom învăța din ea, ca de la orice lucru pe care-l facem pentru prima dată. Avem oarecari emoții, în special pentru că, în urma invitațiilor și a popularizării pe Facebook și în alte mijloace media, se anunță un număr de aproximativ două-trei mii de participanți. Suntem pregătiți, în sensul că avem autorizație pentru desfășurarea unui eveniment public. Avem contract cu o firmă de securitate, pază și protecție. Evenimentul se adresează în mai mare măsură locuitorilor municipiului Cluj și zonelor orășenești apropiate decât locuitorilor satelor, dar și tuturor care vor și sunt dornici să folosească aceste produse obținute într-un mod tradițional.
Pentru mine este o surpriză numărul mare de participanți care s-au anunțat. Însă era de așteptat, cunoscând activitățile pe care le desfășoară cei de la Colina Farms și alți oameni de afaceri. Am mai avut evenimente la nivelul comunei, la care au participat două, trei, patru sute de oameni. Acum însă vom da o mai mare amploare evenimentului, să-l mediatizăm și să facem cunoscută și zona. În același timp, ne dorim să stimulăm producătorii agricoli, ținând cont de potențialul agricol al zonei și de suprafețele mari de teren, comuna având peste 8.000 de hectare de teren agricol”, ne-a spus primarul comunei Vultureni, domnul Eugen Mureșan.
Evenimentul și produsele expuse vor putea constitui un model și pentru alți agricultori tineri, pentru potențiali agricultori, să descopere o cale și un model pe care îl pot urma pentru desfășurarea activităților agricole, care le pot aduce venituri și un anumit nivel de prosperitate.
„Ne gândim și la faptul că – făcând zona mai bine cunoscută – va veni spre satele noastre un număr mai mare de tineri care locuiesc în orașele supraaglomerate. Ei pot veni în zonă să cumpere o veche gospodărie țărănească pe care s-o renoveze, revitalizând astfel satul. Necazul cel mai mare în mediul rural și în zona noastră este îmbătrânirea și lipsa populației, scăderea continuă a numărului de locuitori. În același timp, orașul Cluj și chiar zonele limitrofe ale acestuia sunt supraaglomerate și greu de străbătut”.
Ceea ce se obține acum este puțin în comparație cu potențialul acestor terenuri; eficiența și randamentul economic sunt departe de ceea ce poate oferi zona. „Încurajăm și credem că se poate face o agricultură diferită de cea care se făcea în perioada comunistă, având alte modele. A trecut vremea fermelor de mii de vaci sau porci. Încercăm să mergem pe o agricultură organică, cu produse de bună calitate, cu branduri cunoscute și care să fie căutate. Avem experiența acestor tineri fermieri, inițiatorii acestui festival, împreună cu Primăria Vultureni, și aceasta chiar ne dă curaj. Modul în care ei au produs, au vândut și veniturile pe care le obțin sunt un exemplu de urmat,” a adăugat primarul comunei Vultureni.