poienari 1Desfășurată sub egida centenarului Marii Uniri, Ziua Comunei Poienarii de Muscel din acest an a fost o sărbătoare de înaltă ținută, împletind serbarea câmpenească și spectacolul folcloric cu momente de o profundă sensibilitate și emoție, închinate comemorării eroilor neamului. Manifestările au debutat la Momentul Eroilor din centrul localității, unde, într-un cadru solemn, în acordurile fanfarei Centrului Cultural al Argeșului, oficialitățile locale și județene au aprins ”Flacăra Centenarului”, simbol al respectului pentru înaintașii care au înfăptuit visul de veacuri al românilor, Marea Unire.

Discursul primarului Ioan Banzea, rostit din inimă, a reușit să creeze un cadru propice intensității momentului, dându-i un caracter de solemnitate. ”Mă bucur că suntem prezenți în număr atât de mare în această zi a localității noastre, în anul dedicat Centenarului Marii Uniri, într-o Românie demnă, clădită din demnitatea fiecărui cetățean al ei, oriunde s-ar afla acesta. De aceea îndrăznesc să vă spun acest lucru și altfel, cu vorbele unui mare om, cuvinte rostite acum 100 de ani: “Sunteți domnilor, reprezentanții unui popor care este mândru și poate fi mândru de trecutul său, și care trebuie să aibă mare încredere în viitorul său. Nu scădeți rolul pe care trebuie să îl aibă în lume: fiți cât de modești pentru persoana dumneavoastră, dar nu fiți niciodată modești  pentru poporul pe care îl reprezentați”. Așa vorbea marele om de stat  Ion I.C. Brătianu. Totodată, comemorăm astăzi Eroii neamului românesc, eroii localității noastre. Avem datoria, ca la fiecare sărbătoare, cu atât mai mult în acest an,  să ne aduce aminte jertfa lor, cu profundă recunoștință  și să le aducem un omagiu, fiindcă datorită lor trăim astăzi într-o țară independentă și suverană, în care ne putem bucura de libertate. Jertfa ostașilor neamului nostru a contribuit decisiv la păstrarea valorilor naționale, la obținerea și păstrarea independenței de stat, la libertatea poporului nostru. Pentru toate acestea, doresc să îmi exprim prețuirea și recunoștința pentru bravii eroi ai neamului românesc, păstrând pentru totdeauna în memorie exemplu lor de dăruire! Iar dumneavoastră, tuturor locuitorilor comunei Poienarii de Muscel, mă adresez cu emoție, urându-vă ca de acum înainte să trăiți liniștiți, într-o localitate liniștită, într-o Românie unită! Să aveți grijă de dumneavoastră, iar eu vă asigur că voi avea grijă să fac tot ceea ce am promis pentru comunitatea noastră! Să ne cinstim istoria și eroii, dar să trăim prezentul și viitorul cu responsabilitate!”
poienari 3După slujba religioasă a urmat aprinderea ”Flăcării Unirii”, în prezența a numeroși localnici, gătiți în costume populare și, bineînțeles, a oficialităților - conducerea Consiliului Județean, directori ai instituțiilor statului, deputați și primari ai localităților învecinate. Numărul mare al invitaților a arătat, încă o dată, prețuirea de care se bucură comunitatea și conducerea administrației locale din Poienarii de Muscel. Urmașilor eroilor căzuți în Primul Război Mondial le-au fost acordate ”Diplome de Centenar” de către primarul Ion Banzea și președintele Consiliului Județean, Dan Manu. Edilului șef al localității i-a fost, de asemenea, înmânată din partea conducerii Consiliului Județean  o plachetă în semn de respect și certificare a eforturilor depuse pentru dezvoltarea și modernizarea localității.
Sărbătoarea a continuat printr-un  spectacol folcloric pe placul tuturor. Pe scenă au urcat  artiști renumiți precum Simona Stoica, Danilea Cernea, Valentin Grigorescu, Lucica Baciu Bican, George Nedelea, Bogdan Oncioiu, Ilie Dură, Gabriel Prunoiu, Ansamblul “Argeșelul” din Boteni, grupul vocal bărbătesc ”Doruri Muscelene”, grupul mixt ”Miorița” și, bineînțeles, elevii școlilor din localitate.