barla 1În primele zile de sâmbătă și duminică ale lunii august, locuitorii comunei Bârla s-au aflat în sărbătoare. Una cu totul deosebită anul acesta, pentru că, pe lângă tradiționalele manifestări și festivalul-concurs “Hora ca la Bârla”, a avut loc și sărbătoarea României Mari. Totul a fost organizat cu multă atenție de către primarul Gheorghe Voicu și echipa sa, iar la evenimente au luat parte sute de oameni și reprezentanți ai conducerii județului.

În prima zi, sâmbătă, 4 august, pe scena special amenajată la Târgul Săptămânal, în apropierea Primăriei, s-a desfășurat  concursul de dans popular  ”Floare de câmpie”, în cadrul căruia s-au întrecut ansambluri și formații de dansuri populare din întreaga țară, din județele: Bihor, Bacău, Dolj, Gorj, Mureș, Olt, Teleorman și Argeș. A fost un adevărat regal artistic pentru iubitorii de folclor, tradiții și joc popular românesc. În cea de-a doua zi, duminică, 5 august, a fost serbată Ziua Comunei Bârla, moment în care autoritățile locale împreună cu cele județene au aprins Flacăra Centenarului.  Evenimentul închinat comemorării eroilor din comună căzuți la datorie pe câmpul de luptă a avut loc la Monumentul Eroilor din satul Urlueni, incinta vechii școli de aici dovedindu-se neîncăpătoare pentru zecile de localnici și copii veniți să trăiască acest moment solemn. Profesorul pensionar Valerică Iancu, fost primar al localității, a ținut un discurs emoționant despre însemnătatea sacrificiului eroilor căzuți pe câmpurile de luptă și importanța anului  centenar în care ne aflăm. Alături de vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzână, primarul Gheorghe Voicu a înmânat Diplome Centenare urmașilor eroilor căzuți în Primul Război Mondial, întreaga comunitate primind felicitări pentru păstrarea vie a memoriei înaintașilor. A fost prezentă și Fanfara Militară a Centrului Cultural Județean Argeș, dar și numeroși reprezentanți ai Consiliului Județean, Prefecturii, parlamentari, primari și consilieri locali din Bârla.

Ziua Comunei, o nouă sărbătoare de poveste
barla 2După acest moment solemn, manifestările dedicate Zilei Comunei s-au mutat pe terenul de la Târgul Săptămânal. Primăria Bârla, cu ajutorul unor generoși sponsori, a premiat și în acest an elevii cu rezultate deosebite la învățătură și pe cei care au participat la olimpiadele școlare. De asemenea, reprezentanții administrației județene și cei ai Prefecturii au primit plachete aniversare din partea primarului Gheorghe Voicu. Pe terenul din incinta Târgului Săptămânal și-au făcut apoi loc cântecul, jocul și voia bună.  Pe scenă au evoluat Ansamblul Doina Argeșului cu soliștii vocali și instrumentiști, ansambluri folclorice din județele Argeș și Olt, iar invitată special a fost solista de muzică populară din Oltenia, Olguța Berbec. S-a scris astfel istoria unei noi sărbători de poveste în comuna Bârla!