pesta porcinaDirecția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Argeș (DSVSA) a înaintat tuturor primăriilor din Argeș o adresă prin care se cere luarea de măsuri în vederea prevenirii apariției în județ a focarelor de pestă porcină africană, o boala periculoasă ce se manifestă la suine şi care, la acest moment, nu se poate trata şi pentru care nu există vaccin. Iată conținutul adresei înaintate de DSVSA Argeș:

“Având în vedere evenimentele epidemiologice din ultima perioadă, referitoare la confirmarea unor cazuri de pestă africană atât la porcii domestici cât și la porcii mistreți, în județele Tulcea, Constanța, Brăila, Bihor, evoluția îngrijorătoare a bolii în țările învecinate României, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Argeș vă comunică:
- Înștiințați toți crescătorii de suine, de pe raza dumneavoastră de activitate, despre evoluția și pericolul pe care îl reprezintă această boală (produsă de un virus foarte rezistent) și îndemnați la o reacție rapidă a acestora, constând în anunțarea imediată (pe orice cale) a autorităților veterinare, în cazul observării unor suspiciuni de boală la porcii domestici și sălbatici, pentru a putea fi luate cât mai rapid măsurile necesare;
- Cetățenii să respecte cu strictețe regulile minime de biosecuritate în vederea prevenirii pericolului apariției acestei boli:
a) proprietarii de suine trebuie să nu intre în adăpostul porcilor cu încălțămintea și hainele cu care au mers pe stradă;
b) este indicat chiar ca, la intrarea în adăpost, să pună o tăviță cu paie sau rumeguș îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică;
c) porcii să fie crescuți doar în spații îngrădite, fără a avea posibilitatea să intre în contact cu porcii străini de curtea acestora, cu porci mistreți sau cu proprietari străini care dețin porci domestici;
d) porcii să n u fie hrăniți cu resturi alimentare/lături/spălătură provenită de la carnea de porc gătită în familie;
e) dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreț, sub nicio formă nu se va da porcilor domestici apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;   
f) scroafele/vierii nu vor fi scoși din exploatație în scopul montei cu animale din altă exploatație;
g) nu vor fi cumpărați purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificați (cu crotalie) și fără certificatul sanitar-veterinar eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
h) nu va fi folosită în hrana porcilor iarba culeasă de pe câmp (pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreți bolnavi).
- Monitorizarea activității comercianților de suine în târgurile de animale, în vederea comercializării de porci sănătoși, identificați (cu crotalie), cu certificat sanitar-veterinar și formular de mișcare eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit.”

În Argeș e liniște, deocamdată
Potrivit conducerii Direcţiei Sanitare Veterinare şi Pentru Siguranţa Alimentelor Argeş, până acum în judeţul nostru nu au fost înregistrate focare sau suspiciuni de pestă porcină africană.
Periodic, în cadrul unui program strategic, se recoltează probe de la porci din ferme, gospodăriile populaţiei şi de la mistreţii de pe fondurile de vânătoare, care sunt analizate în vederea depistării pestei porcine africane. Până acum, probele au ieşit negative.
DSVSA Argeş a luat măsuri cu privire la intensificarea măsurilor de biosecuritate din ferme şi a informat medicii veterinari şi fermierii cu privire la pesta porcină africană şi măsurile ce se impun pentru prevenirea acesteia. În judeţul nostru sunt 17 ferme de porcine cu un efectiv total de 50.000 de capete, iar în gospodăriile populaţiei sunt peste 40.000 de porci declarați.

Zeci de mii de porci sacrificați!
Peste 400 de focare de pestă porcină africană (PPA) se înregistrează la ora actuală în România, cele mai multe fiind în judeţul Tulcea. Tot aici, doi mari crescători de porci au fost închişi, peste 65.000 de porci fiind omorâţi. Autorităţile susţin că au luat măsuri pentru ca boală să fie ţinută sub control.
Conform unui comunicat remis de către Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, pesta porcină africană a apărut în România în judeţul Satu-Mare în luna iulie 2017. „Autorităţile au intervenit prompt şi s-au aplicat cu stricteţe măsurile prevăzute în Planul de Contingenţă al României pentru pestă porcină africană, ceea ce a făcut ca boala să fie ţinută sub control, chiar în condiţiile în care, la începutul anului 2018 focarele de boală s-au multiplicat în aceeaşi zonă aflată în vecinătatea Ucrainei”, spun reprezentanţii ANSVSA. După un an de la confirmarea primului focar de PPA, în iunie 2018 „virusul pestei porcine africane a fost depistat şi în altă zonă, aflată în vecinătatea Ucrainei, şi anume în Delta Dunării, zonă cu specific unic, clasificată ca rezervaţie a biosferei la nivel naţional în România”, se arată în comunicat. Având în vedere severitatea situaţiei, Guvernul României a aplicat măsuri suplimentare în regim de urgenţă, mobilizări de forţă umană şi introducerea în dispozitiv a 11 instituţii cu atribuţii în domeniu şi efective din armată.
Conform datelor ANSVSA, în perioada 1 ianuarie – 25 iulie a acestui an, au fost confirmate în România 440 de focare de Pestă Porcină Africană (PPA) la porci domestici, dintre care 438 în gospodăriile populaţiei şi 2 în exploataţii comerciale. De asemenea, tot în aceeaşi perioadă, au fost confirmate 16 cazuri de PPA în mediul silvatic, la porci mistreţi. PPA evoluează în România în două zone geografice cu dinamică diferită. Astfel, în zona de Nord-Vest, boala evoluează lent, chiar staţionar, cu număr de 22 de focare, confirmate în:
# Judeţul Satu – Mare – 5 în gospodăriile populaţiei şi 8 cazuri la porcii mistreţi
# Judeţul Bihor – 17 în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ
# Judeţul Sălaj – un caz la mistreţ.
În zona de Sud-Est a României, evoluţia bolii este agresivă, având în vedere specificitatea zonei, fapt constatat şi de experţii Comisiei Europene, care au fost prezenţi în focare. În această regiune au fost înregistrate 418 focare de PPA, după cum urmează:
# Judeţul Tulcea – 397 în gospodăriile populaţiei, 2 în exploataţii comerciale ale SC Carniprod SRL (unul la abatorul şi unul la ferma acestei societăţi comerciale) şi 6 cazuri la porcii mistreţi
# Judeţul Brăila – 7 în gospodăriile populaţiei
# Judeţul Constanţa – 7 în gospodăriile populaţiei
# Judeţul Ialomiţa – 5 în gospodăriile populaţiei.

Cum recunoşti animalul bolnav
Semnele specifice pestei porcine africane lipsesc, ceea ce şi face ca depistarea imediată a bolii să fie problematică. Nu sunt diferenţe între animalele bolnave de pestă porcină clasică sau cea africană. Pesta porcină africană devine evidentă la formele preacute sau acute. Semnele care indică infecţia:
– moartea subită a animalelor fără evidențe;
– prezenţa unei febre ridicate, de 40-42 grade;
– prezenţa unei înroşire a pielii, simptom ce poate sesizat mai mult la animalele cu pielea deschisă. Această înroşire apare mai ales în vârful urechilor, la coadă, pe piept şi/sau în zona abdomenului ;
– animalele bolnave îşi pierd pofta de mâncare, devin apatice şi înainte de deces cu 24-48 de ore îşi pierd coordonarea motrică;
– voma, diaree (uneori chiar cu sânge), scurgeri din ochi;
– animalele mor în cel mult 20 de zile de la îmbolnăvire;
– scroafele avortează.
Rata de mortalitate a suinelor cu pestă porcină africană este de 100% la rasele domestice. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie

Virusul pestei porcine africane nu se transmite la om şi nu afectează omul.