valea iasului 1Ziua comunei Valea Iașului a avut loc la sfârșitul lunii mai, în zi de mare sărbătoare creștină, Pogorârea Sfântului Duh, sau Rusaliile. Motivele de bucurie au fost așadar întreite: pe de o parte, ziua localității, sărbătoarea religioasă, dar și un moment dedicat Marii Uniri, faptă măreață a istoriei românilor, de la care se împlinește un veac anul acesta.

Manifestările au debutat, așadar, printr-un ceremonial religios dedicat eroilor neamului, slujba de pomenire culminând cu aprinderea simbolică a Flăcării Unirii la monumentul din curtea Primăriei, ca parte a campaniei inițiate de Consiliul Județean Argeș ”Respect pentru valorile Naționale”. Oficialitățile județene prezente alături de conducerea administrației locale din Valea Iașului au rostit discursuri dedicate păstrării vii în conștiință a jertfei înaintașilor, urmând depunerea de coroane ca semn de respect pentru memoria străbunilor care s-au jertfit pentru idealurile naționale. Din același considerent a urmat acordarea de diplome de Centenar urmașilor eroilor căzuți în Primul Război Mondial.
Primarului Nicolae Barbu i-au fost înmânate diplome de excelență din partea Prefecturii și Consiliului Județean Argeș, în semn de apreciere a activității depuse din punct de vedere al investițiilor realizate, dar și a păstrării vii a culturii și tradițiilor.  Conducerea Asociației Comunelor din Argeș i-a înmânat, de asemenea, edilului șef o plachetă pentru meritele deosebite și aportul la dezvoltarea comunei pe care o păstorește. La rândul lor, invitații au primit din partea Primăriei și Consiliului Local diplome pentru susținerea administrației locale și sprijinirea în eforturile depuse.
valea iasului 2Evenimentul a continuat  în sala Căminului Cultural din Valea Iașului. Primarul Nicolae Barbu, amfitrionul sărbătorii a rostit un discurs emoționant, rememorând faptele  și contextul istoric ce a condus la Marea Unire de la 1918, trecând în revistă și istoria localității, așa cum apare ea în documente, de remarcat fiind faptul că așezarea este veche de aproape jumătate de mileniu. ”Avem drept mărturie a vechimii noastre pe aceste meleaguri Hrisovul Domnesc din 4 aprilie 1523 dat la Târgoviște de Voievodul Radu de la Afumați, prin care întărește Mănăstirea Argeșului și mai multe sate, printre care și ”Iașii”. Așadar sunt 495 de ani de la prima atestare documentară a satului Valea Iașului. Pentru satul Cerbureni, avem hrisovul din 1475, prin care Basarab cel Bătrân întărește jupânului Stance și fratelui său 3 sate întregi și jumătate din satul Cerbureni. Longevitatea noastră este un fapt cu care trebuie să ne mândrim, care ne conferă valoare. Sunt aici reprezentanți ai conduceri județului, colegii mei de partid, primari ai localităților învecinate, pentru a fi alături de noi la această mare sărbătoare și le mulțumesc. Ziua localității este dedicată în primul rând oamenilor din comună, căci  prin tot ceea ce facem încercăm să le oferim o viață mai bună, confort și civilizație.” a rostit primarul Nicolae Barbu.
După o scurtă trecere în revistă a investițiilor recent realizate și a planurilor de viitor ale administrației, a urmat un program artistic realizat de elevii școlilor din localitate, program care a încântat audiența.