deschidere 248 de ani de ”Rapsodie Păstorească” și 100 de ani de la Marea Unire. Acestea au fost cifrele marcante ale festivalului de la sfârșitul lunii mai de la Corbi. Sărbătoarea a debutat cu obișnuita paradă, într-o manieră cu totul neobișnuită. Superbii cai au deschis maiestuos cortegiul-nervoși, într-o cadență sacadată, pregătind parcă momentul culminat, surpriza de proporții, pregătită de organizatori. Dintr-o dată, privirile și-au atins orizontul spre o fâlfâire magnifică în trei culori: roșu, galben și albastru.

100 de ani de la Marea Unire. 100 de metri de tricolor și, în unduirile lui, toate tribulațiile sufletului românesc, toată nevoia de unitate a istoriei. Cântând, cu lacrimile în ochi, de bucuria regăsirii de sine, a sinelui românesc curat, patriotic, grupul de la Corbi, în frunte cu primarul Virgil Baciu, a deschis splendid parada. Imperial, răsuflările au tremurat de sentimentul unic al apartenenței, al unui moment de duioșie și măreție, pulsând  în sângele fiecăruia gloria strămoșilor și mândria descendenței dintr-un neam cum nu mai este altul. Steagul, limba și imnul sunt simbolurile identității de neam, triada configurației esenței unui popor. Esență pe care am simțit-o cu toții la impunătorul marș, neîntinată și nepervertită de ranguri sau moduri de a ”trebui să fii” ci din imanența imperativului: suntem români! Cea mai simplă, și deci, cea mai perfectă idee – un steag imens, purtat de copii, a ridicat la cote amețitoare, în fiecare dintre noi, dorul de Basarabia.
Au urmat grupurile folclorice din Argeș, Vâlcea, Olt, Gorj, Sibiu, nelipsite de la Rapsodie și, bineînțeles, delegațiile din Moldova, din comunele înfrățite cu localitatea Corbi.
corbi bun 2”Rapsodia Păstorească aduce în atenția publică o activitate de bază la noi, în Corbi: creșterea animalelor și în special a ovinelor. Sărbătoarea a început și are loc în luna mai, pentru că atunci urcă oile la munte. Cineva, în 1970, s-a gândit că ar fi bine să puncteze acest lucru, să-l marcheze printr-o sărbătoare. Predecesorii mei au continuat, la fel și noi astăzi sărbătorim și lăsăm moștenire acest eveniment celor ce vor urma. În anul acesta, orice eveniment pe care îl organizăm în comuna Corbi îl dedicăm Centenarului Unirii. Și de aceea, azi avem parte de acest steag, purtat de copii, un steag de 100 de metri, reprezentând cei 100 de ani de la Marea Unire, de la marele act istoric și unic al României.” a spus, emoționat, primarul din Corbi.
Steagul cel mare a urcat la Chilii, acolo unde s-a desfășurat, conform obiceiului, partea a doua a evenimentului, pe platoul superb fiind arborate încă o sută de steaguri, de dimensiuni mai mici, menite să întregească panorama naturală, prin metaforă.
Au fost și diplome de fidelitate, pentru cei  care rămân un model de urmat - 50 de ani de căsnicie neîntreruptă. ”Acești oameni reprezintă ideea de familie pe care ar trebui să o avem cu toții. Pentru dragostea lor ce a trecut testul timpului, pentru grija pe care au avut-o unul față de celălalt, pentru frumusețea a doi oameni care au împărțit jumătate de veac, iată pentru ce îi răsplătim și le purtăm respect.”, a spus primarul Virgil Baciu. Împreună cu diploma, cuplurile au primit flori și câte un mic cadou în bani din partea Primăriei și Consiliului Local.
A fost și expoziție de animale, stăpânii celor mai frumoase fiind premiați de către Asociația Crescătorilor de Animale din Corbi.
Cei mai frumoși berbeci: Petrică Irinel, Rizoi Petre, Simion Florin;
Cele mai frumoase mioare: Poinaru Stelian, Mucenic Ion Adrian, Săroiu Nicolae Sorin;
Oi adulte: Oproiu Mihai, Sturzeanu Constantin Cosmin, Crăciun Dan.
Rasă carne: Săvescu Petre;
Țurcană-neagră: Oproiu Dumitru Liviu.
S-au acordat și titluri de cetățeni de onoare unor oameni care au făcut sau fac cinste atât localității, cât și țării: profesori, artiști, scriitori, istorici, oameni ai cultelor, oameni de afaceri. Este vorba de Teofan Savu, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Tudorel Popescu, Ungurenuș Mihail, Constantin Samoilă, Anatol Doibani, Cojocaru Gheorghe, Rotaru Nicolae, Ilinescu Ion, Duțoiu Margareta, Maria Ion (post-mortem), Hera Nicolae (post-mortem), Dudu Maria (post-mortem).
corbi 3Un moment la fel de impresionant a fost semnarea declarațiilor de Unire cu localitățile din Moldova de peste Prut, declarații simbolice, dar tocmai de aceea cu o valoare exponențial mai mare. ”Credințele și ideile nu se fosilizează”, spunea Eliade, ”dacă nu avem mărturii palpabile despre un lucru, nu înseamnă că el nu există”. Așadar și ideea de Unire, chiar dacă încă granițele spun altceva, există. În cuget și simțiri.
Acordurile folclorului autentic cu care au încântat miile de oameni prezenți ansamblurile din Corbi, Brăduleț, Corbu, Baimaclia, Vasilcău, Vaideeni, Jina și alte locuri ale țării și artiștii precum Ionuț Landa și Nelu Albu au ajuns până în cer - la propriu, dar mai ales la figurat. Și poate, nu întâmplător, anul acesta s-a serbat Rapsodia Păstorească de Rusalii. Pogorârea Sfântul Duh poate s-a întâmplat din nou, ca atunci, la răscrucea vremurilor, aici, la răscrucea vânturilor, la Chilii.