bascov monumentPentru a marca în mod inedit sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, la inițiativa primarului Gheorghe Stancu, Consiliul Local Bascov a hotărât construirea unui monument comemorativ, în centrul localității.
”Acest monument este dedicat eroilor căzuți în Cele Două Războaie Mondiale și va fi amplasat pe un teren aparținând domeniului public, intravilan, pe partea dreaptă a drumului național, paralel cu pasajul subteran. Prin acest demers, care este unic la nivel de județ, considerăm că acordăm însemnătatea cuvenită și arătăm respectul față cei care au făcut jertfa supremă pentru ca noi să trăim astăzi liberi, pentru cei care au luptat și realizat Marea Unire, pentru gloria eternă a înaintașilor și prețuirea lor”, a declarat primarul Gheorghe Stancu.

Construcția va fi una impresionantă ca design și mărime
Suprafața monumentului are, conform proiectului 160 mp, iar înălțimea total de 6 m din care 3,8 m soclul și 2,5 m statuia. Soclul va fi din beton armat, placat cu piatră naturală și reliefuri de piatră. Statuia va fi din bronz și va reprezenta soldatul român din primul război mondial, în uniformă de iarnă, susținând cu mâna dreaptă lancea drapelului cu care e înfășurat, iar cu stânga, sabia. Privirea soldatului este îndreptată înspre pământ, contemplativ. În jurul monumentului vor fi amplasate pe socluri 2 tunuri, deja achiziționate de Primăria Bascov. Monumentul va avea basoreliefuri cu numele celor căzuți în Cele Două Războaie Mondiale, între ele fiind amplasată flacăra de veghe. Lângă monument, va mai fi amplasat un ceas de marmură, donație de la o firmă, iar de jur împrejur vor fi amenajate spații pentru depunerea coroanelor.
”Valoarea estimată a investiției este de 6 miliarde de lei, sumă pe care o vom suporta de la bugetul local, deși am făcut demersuri către Consiliul Județean și Ministerul Culturii să ne sprijine în ridicarea acestui monument. Este important, după părerea noastră, ceea ce lăsăm în urmă, ceea ce le transmitem copiilor noștri: iubirea de neam, păstrarea identității naționale, prețuirea celor ce au apărat pământurile strămoșești și au luptat pentru unitate. Monumentul va fi dezvelit de 1 Decembrie 2018 ”, spune edilul șef.
Eșarfa păcii
Pentru a ranforsa simbolistica sărbătoririi Marii Uniri, a împlinirii unui secol de la momentul istoric, conducerea administrației din Bascov a preluat modelul localității italiene Calabria, cu care comuna Bascov este înfrățită și, împreună cu elevii școlii Bascov, se va lucra o Eșarfă a păcii. ”Venind într-o  vizită oficială, în baza colaborării noastre îndelungate, o delegație din Italia, din regiunea Calabria, ne-a dăruit o bucată dintr-o eșarfă, numită simbolic, “Eșarfa păcii”. Practic, eșarfa este lucrată manual, de către membrii comunității, fiecare croșetând câte un mic pătrat. Deja eșarfa din Italia are peste 3.500 de m lungime și se continuă lucrul. Fiecare localitate din Europa, în baza înfrățirii și colaborării, va primi câte 1 metru din această eșarfă, pe care, la jumătate, se va croșeta un pătrat cu sigla localității respective.  
Ideea mi s-a părut excelentă și, alături de conducerea școlii și elevii noștri, am decis să demarăm și noi un astfel de proiect. Așadar, până pe 1 Decembrie, elevii școlii Bascov vor croșeta câte un pătrat pentru o eșarfă cu care vom înconjura monumentul. Substratul este fantastic: participarea individuală la unitate”, a explicat primarul din Bascov.