30Sfârșitul de an vine cu vești bune în ceea ce privește accesarea fondurilor europene de către administrația publică a comunei Săpata. În primul rând, proiectul de reabilitare a singurului cămin cultural din localitate a fost declarat eligibil de către AFIR, urmând ca în scurt timp să fie semnat contractul de finanțare a lucrărilor. Investiția va primi finanțare în cadrul subMăsurii 7.6 – Investiții asociate cu protejarea patrimoniului cultural din PNDR și vizează inclusiv refacerea zonei exterioare a căminului cultural. Lucrările vor începe în 2018.

În al doilea rând, la finalul lunii noiembrie, autoritățile din Săpata au depus un proiect privind achiziționarea unui buldoexcavator cu fonduri europene, prin GAL. Finanțarea alocată pentru un astfel de proiect este de 60.000 euro (fără TVA). În urma aprobării finanțării, se va organiza licitația pentru cumpărarea utilajului, urmând ca acesta să ajungă în dotarea autorităților anul viitor.
Pe de altă parte, în această perioadă, două lucrări se află în stadii de finalizare. ”Am finalizat reabilitarea incintei forajului de apă din satul Mârțești, aici fiind incluse reabilitarea beciului de la foraj, a cabinei electrice, împrejmuirea forajului și reabilitarea căii de acces către sursa de apă. De asemenea, până la finalul anului vom finaliza schimbarea acoperișului de la Școala ”Dumitru Udrescu” Săpata. Tot anul acesta vom demara amenajarea noilor grupuri sanitare la școală. Vor fi construite toalete atât la parter, cât și la etaj. Investiția totală la școală se ridică la suma de 360.000 de lei. Vom solicita sprijinul Consiliului Județean pentru a încheia lucrările”, declară primarul Laurențiu Micu.
Activitățile curente sunt completate de pregătirile pentru iarnă realizate de autoritățile locale. ”Prin realizarea deszăpezirii cu forțe proprii vom face o economie la bugetul local, ar fi vorba de 10.000 de lei. Sunt bani pe care îi putem direcționa către alte cheltuieli. Avem două utilaje, un tractor și o autoutilitară, ambele cu lamă, ne-am asigurat carburantul necesar, iar pentru materialul antiderapant ne vom aproviziona din Cotmeana. La școli și la Primărie au fost aduse lemnele pentru încălzire, suntem pregătiți pentru iarnă”, concluzionează edilul șef din Săpata.