ratestiPrimăria Rătești este nevoită să se descurce anul acesta cu un buget mai mic cu 6 miliarde de lei față anul trecut, acest lucru fiind cauzat în principal de micșorarea sumelor de echilibrare alocate de Guvern administrației locale. La capitolul investiții, autoritățile locale au prevăzut bani pentru finalizarea clădirii în care vor funcționa biblioteca locală și o grădiniță, investiție începută de mai mulți ani, dar și pentru realizarea unui proiect de modernizare a unor drumuri comunale – DC 104, DC 96 și DC 96A, pe Ordonanța 28.
Totodată, în bugetul local au fost prevăzute fonduri pentru alimentarea cu apă a satelor Ciupa Mănciulescu și Nejlovel și pentru realizarea documentației proiectului de alimentare cu apă a satului Mavrodolu. Pentru apa de la Mavrodolu, administrația publică locală intenționează să atragă fonduri naționale sau europene în vederea realizării investiției. Studii de fezabilitate sunt făcute și pentru alte două obiective - canalizare în satele Tigveni și Pătuleni și consolidare, reabilitare și extindere Școala cu clasele I-VIII Rătești - în acest an urmând să fie identificate sursele de finanțare pentru implementarea proiectelor. ”Pe lângă sumele pe care am putut să le alocăm la capitolul investiții, am asigurat în bugetul local, cheltuielile de funcționare. Din păcate, la fondurile de care dispunem, s-a asigurat doar minimul necesar și sperăm să nu intervină situații excepționale, astfel nu știu dacă ne ajung banii pe care îi avem. Cu noua formulă de calcul a bugetelor locale, banii sunt mai puțin și atunci trebuie să ne întindem cât este plapuma, nu se pune problema de alte investiții”, ne-a declarat primarul Gheorghe Matei.
Cetățenii comunei au primit din partea Primăriei, la început de an, înștiințări de plată privind taxele și impozitele locale pe care le au de achitat pe anul în curs. Mulți dintre locuitorii comunei au ales să-și plătească impozitele în lunile ianuarie și februarie, astfel că încasările la bugetul local au mers foarte bine în această perioadă.