Tipărire

51S-ar spune că a XII-a ediție a unei sărbători, cum a fost „Întâlnirea cu Fiii Satului” de la Poenărei, din 22 august, nu mai poate surprinde.  Un eveniment de acest gen urmează, firește, un tipic, ce până la urmă devine o rutină... Și totuși, există ceva în aerul acestui sat de munte din Corbi, care face ca, de fiecare dată, evenimentul să fie unic.

Este, fără urmă de îndoială, emoția. Emoția ce transpare dincolo de cuvintele rostite, sentimentul că nu se sărbătorește doar că așa trebuie să fie, strălucirea din ochii copiilor, artiștilor, invitaților - foarte speciali, tocmai pentru că nu sunt neapărat personalități publice, ci persoane foarte importante pentru comunitate. Probabil că această stare de bucurie inedită și necondiționată vine și din faptul că, întâi de toate, se merge la Biserică. Astfel, totul se încarcă de spiritualitate, de Cuvântul Bun, luminat, de icoanele din slujba de pomenire, de nostalgia timpurilor eroice și de fiorul mândriei și speranței că poate și noi am fi în stare vreodată să ne dezicem de viață pentru copiii noștri și pentru un viitor mai bun, așa cum au făcut-o străbunii.
”Scurtă viață am avut/ Cât am trăit pe pământ/ Și-n pustiul de război/ Am rămas pe câmp… eroi!”
52”Întâlnirea Fiilor Satului de la Poenărei, a ajuns deja tradiție, aceasta însemnând că nu mai contează cine e primar și cine o organizează, că ea va rămâne sfântă în prima sâmbătă de după Sfânta Marie, când ne vom pomeni eroii față de care avem datoria dacă nu de a face ca lucrurile să fie mai bune pentru comunitate, măcar să le păstrăm așa cum le-au lăsat ei, ca să putem spune generațiilor viitoare că și noi, chiar dacă nu ne-am dat viața, măcar am muncit pentru a lăsa în urmă  ceva…Și, foarte concret, în viitorul apropiat, acest “ceva” va însemna pentru localnicii din Poenărei asfalt până la Biserică și în centrul satului, cămin cultural și, foarte important, apă curentă. Chiar dacă acum, la Poenărei, nu mai există o comunitate foarte numeroasă, le mulțumesc consilierilor locali care au votat pentru ca toate aceste lucruri să se poată face, tocmai pentru a revitaliza satul”. Primar, Virgil Baciu.
Dincolo de cuvinte, au cântat și au jucat, duminică, 22 august 2015, Anno Domini, copiii din Corbi, din Ansamblul „Ciobănașul”, sub 53îndrumarea profesorului Petre Achimoiu. Pentru săteni, pentru primarii localităților vecine - Valea Iașului, Brăduleț, Aninoasa, Pietroșani, pentru invitații care au fost, din motive obiective, doar cu sufletul alături, cum a fost cazul primarul Gheorghe Nicuț, pentru toți prietenii prezenți.