Tipărire

115Sute de călușari și interpreți de muzică populară din Argeș și Olt au participat, de Sărbătoarea Înălțării Domnului, la “Festivalul călușului argeșean” de la Stolnici, manifestare de tradiție organizată de Primăria și Consiliul Local Stolnici și Consiliul Județean Argeș. Organizat în vatra călușului argeșean, evenimentul ajuns anul acesta la cea de-a XXVII-a ediție s-a bucurat de o prezență generoasă.
Cu acest prilej a fost sărbătorită și Ziua Comunei Stolnici. Festivalul s-a bucurat de prezența unor oaspeți de seamă, printre care s-au numărat: Dorin Mărăşoiu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, directoarea Şcolii Populare de Arte şi Meserii Piteşti, Gabriela Pendiuc, primari din Bârla (Ion Neacşu), Hârseşti (Ionel Moloiu), Lunca Corbului (Gheorghe Drăgan) şi reprezentanţi ai unor localităţi din Olt.

Jocul tradițional și muzica populară au asigurat voia bună
De ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena, sărbătorită anul acesta odată cu Înălțarea Domnului, pe Valea Cotmenei a răsunat din nou călușul, jocul tradițional păstrat cu sfințenie de localnici. Programul artistic a adus în fața sutelor de participanți grupuri de călușari din Argeș și Olt, artiștii călușului oferind și anul acesta un spectacol deosebit. Au participat formaţii din Stolnici, Hârseşti, Lunca Corbului (”Tigrii Carpaţilor”), Bascov (”Doina Bascovului”) şi din Olt (”Ilie Martin” – Coloneşti, ”Junii Căluşari” – Sârbii Măgura, respectiv dansatori din Optaşi). Pe aceeaşi scenă au evoluat ansambluri folclorice din Costeşti (”Mugurelul”) şi Bârla (”Floricica”). Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Argeş a încântat publicul cu un program susţinut de Ansamblul folcloric ”Dorul” şi Orchestra „Doina Argeşului”. Invitata specială a festivalului căluşului argeşean a fost interpreta de muzică populară Emilia Ghinescu.

Tinerele generații duc mai departe tradiția
116Cu acest prilej a fost sărbătorită şi Ziua Comunei Stolnici. Autoritățile locale au premiat 11 cupluri din localitate care au împlinit 50 de ani de căsătorie neîntreruptă. Totodată, Dorin Mărăşoiu, vicepreşedintele CJ Argeş, i-a oferit primarului Sevastian Roşu Pupăză o diplomă de excelenţă pentru eforturile depuse pentru păstrarea tradiţiilor, distincţia fiind primită cu emoţie de edilul-şef, în numele Consiliului Local şi Primăriei Stolnici. ”Este o mândrie pentru noi să ţinem de 14 ani consecutiv, în comuna noastră, acest festival tradiţional, pentru că Stolniciul este, pe Valea Cotmenei, vatra căluşului. Peste 75% dintre participanţii la această ediţie sunt tineri sau copii care abia au învăţat tainele căluşului. Astfel, avem garanţia că nu va muri acest dans viguros şi dinamic, moştenit din străbuni. Ştafeta cu flacăra pasiunii pentru căluş va fi dusă mai departe de tânăra generaţie şi datorită faptului că noi, cei de pe Valea Cotmenei – Hârseşti, Bârla şi Stolnici – am fost foarte mult ajutaţi de Consiliul Judeţean Argeş, de Şcoala Populară de Arte şi Meserii Piteşti, prin doamna Gabriela Pendiuc, care a avut şi are în continuare o colaborare foarte bună cu noi”, a spus primarul comunei Stolnici, Sevastian Pupăză Roșu.